2024. június 19., Gyárfás

Mindenki ügye

#vendéglátás #éttermek #infláció

Szakértő: Egészen biztos, hogy lesznek olyan éttermek, amelyek nem élik túl az inflációt

Fehér Buda/ugytudjuk.hu 2022.07.08. 17:03

Jelenleg hazai alapanyagokkal próbálják kompenzálni az emelkedő árakat a vendéglátók, árat viszont nem nagyon tudnak emelni anélkül, hogy elijesszék a törzsvendégeiket.

 

A boltokban már a saját pénztárcáinkon érezhetjük, hogy mennyire elharapódzott az infláció az utóbbi időkben. Egyre többet fizetünk az olyan hétköznapi dolgokért, mint például az olaj, a kenyér, vagy a friss zöldség és gyümölcs. A jelenlegi helyzetet sokan már csak lemondásokkal, esetleg olcsóbb márkákkal tudják kipótolni. Felmerül a kérdés, hogy a vendéglátók hogyan küzdenek meg a folyamatosan emelkedő árakkal, esetleg kisebb porciókat adnak a vendégeknek, vagy az alapanyagok árát követve emelik ők is az étlapon szereplő árakat.

 

Az Ugytudjukk megkereste hát a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesületet, hogy rákérdezzünk, mi a helyzet a vendéglátósoknál. Az egyesület elnöke, Csapody Balázs elmondta, hogy már most nehezen lehet követni az emelkedő árakat, nagyon nehéz így tervezni még rövid távon is az éttermek számára. Az infláció miatt nem csak a kiszolgálást nehéz megtervezni,

a vendéglátók úgy érzik, szinte képtelenség lesz a jövőben beruházásokat végrehajtani, ha így emelkednek az árak a jövőben is. 

Az egyre magasabb árakat az éttermek jelenleg úgy próbálják kompenzálni, hogy próbálnak minél több hazai, szezonális alapanyagot beszerezni, és megállapodásokat kötni a hazai gazdálkodókkal, őstermelőkkel. Ez viszont viszonylag kevés terméket jelent, tehát nem biztos, hogy minden egység meg tudja oldani a teljes ellátását az ilyen módszerekkel. 

étterem-mti-balázs-attila
Fotó: Balázs Attila / MTI

Arra is rákérdezett az ugytudjuk.hu, hogy megjelent-e az éttermek életében a zsugorfláció, vagyis az a jelenség, amikor egy-egy terméket ugyan a jól megszokott áron kapunk, ezért a pénzért viszont kisebb csomagolásokat, kevesebb darabszámot találunk a boltok polcain.

 

Csapody Balázs azt mondja, ők még nem találkoztak ezzel a jelenséggel, az egyesület elnöke mindenesetre veszélyesnek tartja ezt a megoldást, főleg azokon a helyeken, ahol sok a visszajáró törzsvendég.

 

Az elnök szerint egyébként

árat sem lehet nagyon emelni ott, ahol a hazai törzsvendégek vannak többségben. Ők ugyanis már megjegyezték az árakat, hamar feltűnne nekik, ha többet kellene fizetniük, ami gyorsan el is ijesztheti őket.

Azután is érdeklődött az Ugytudjuk, hogy számítanak-e az éttermek arra, hogy az inflációnak köszönhetően esetleg kevesebb vendég tér majd be hozzájuk. Csapody szerint ez sok mindentől függ, de biztos lesznek a jövőben olyanok, akik kevesebbszer látogatnak majd el a vendéglőkbe, hogy így spóroljanak a kiadásaikon.

 

Végül azt a kérdést kapta a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület elnöke, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy néhány, esetleg több egységnek le kell húznia a rolót az emelkedő árak miatt. Csapody erre azt válaszolta, hogy egészen biztos abban, hogy lesznek olyan vendéglők, amelyek be fognak zárni az áremelkedések miatt.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló