2023. szeptember 30., Jeromos

Mindenki ügye

#lakás #pedofil #fudan egyetem #homoszexualitás #fudan #lakástörvény #meleg

Sűrű nap lesz a Parlamentben, a homoszexuálisokat megbélyegző pedofiltörvényről, Fudan Egyetemről és az önkormányzati lakástörvényről is szavaznak

Nagy Donát 2021.06.15. 08:07

Így telik a kedd az országgyűlési képviselők számára.

Több fontos törvényjavaslatról is szavaz az Országgyűlés, amikhez a Fidesz teljes kétharmadára szükség lesz – írja a Telex.

 

Szavaznak a többi között

- a pedofilellenes törvényről, amit a kormánypártok melegellenes módosításokkal mostak össze;
- a Fudan Egyetem budapesti megépüléséről, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány létrehozásáról;
- az új lakástörvényről, amely szerint az önkormányzatoknak el kell adniuk a tulajdonukban lévő bérlakást, ha a bérlő azt kéri.

 

"A pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” nevű törvényjavaslatot többek között a fideszes Kocsis Máté jegyzi. Ezt eredetileg pedofilellenes törvénynek nevezték röviden, de a Fidesz kapva kapott az alkalmon, és összemosta a pedofilokat a melegekkel. 

 

A javaslatban szerepel a név szerint kereshető pedofil-nyilvántartás, és a Btk. szigorítása gyermekpornográfia készítése esetén a jelenleg adható büntetések megemelésével és új minősített esetek (12 év alattival szemben követik el; hivatalos személyként követik el; sanyargatást vagy erőszakot alkalmazva követik el; különös visszaesőként követik el) bevezetésével. Bővülne az is, hogy milyen munkakörökből tiltanák ki az elkövetőket: az összes olyan foglalkozástól, munkakörtől, ami valamilyen formában gyermekek sportolásával, szórakozási és szabadidős tevékenységével függ össze.

Mindezekkel az ellenzéki képviselők is alapvetően egyetértettek.

Júniusban aztán hirtelen több új javaslattal egészítették ki a parlament előtt lévő pedofilellenes törvénycsomagot kormánypárti politikusok. Megtiltanák például a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás népszerűsítését és bemutatását, még az ilyet tartalmazó reklámokat is. A szexuális felvilágosításból kizárnák a civilek egy részét, ilyen előadásokat csak nyilvántartásba vett szervezetek és előadók tarthatnának az iskolákban.

 

A cikk szerint a javaslat bírálói szerint a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítésének tiltása és a pedofíliával összemosása súlyosan megbélyegzi az LMBTQ-embereket, továbbá lelki sérüléseket okozhat a kamaszok körében, ha a másság létezéséről és elfogadásáról nem lehet nyíltan beszélni az iskolai felvilágosításon.

 

Hétfőn este több ezren, sokan szivárványos zászlókkal tüntettek a Parlament előtt a pedofiltörvény melegellenes módosításai ellen, civil szervezetek szerint az egész nem más, mint orosz minta alapján indított frontális támadás a szólásszabadság és a gyermekjogok ellen.

 

A törvényjavaslat elfogadásához az Országgyűlés kétharmada kell. Érdekesség, hogy bár az ellenzék elutasítja a melegellenes módosítókat, mégsem egységesen lép fel: a Jobbik előre jelezte, hogy kedden igennel szavaz, és majd a 2022-es győzelem esetén kiveszik a „témaidegen részeket”, míg a DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd képviselői kijelentették, hogy bojkottálják a szavazást, ahogy a Momentumhoz csatlakozott független képviselők is.

student-3500990_1280
Fotó: Pixabay

 

 

A Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról” nevű törvényjavaslatot Palkovics László innovációs miniszter jegyzi.

 

A kínai elitegyetem számára létrehoznák hamar a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványt, sőt, már most gondoskodnak arról, hogy az alapító jogok gyakorlásával a majdani – mondjuk ellenzéki – kormány ne szólhasson bele.

 

Eközben az egyszerűbb magyar hallgatóknak szánt „kollégiumi funkciótól megfosztott Diákvárost” áttolják a korábbi tartalékterületekre.


A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény, valamint a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény módosításáról” nevű törvényjavaslat a fideszes Böröcz Lászlóhoz fűződik, és amin menetközben szintén módosítottak.

 

A Telex azt írja, hogy az első változat még úgy szólt, hogy az önkormányzatoknak kötelező lesz eladniuk a tulajdonukban lévő bérlakásokat, nagyon kedvező áron, amennyiben a benne élő bérlők meg szeretnék vásárolni azokat

De a tervek arról is szóltak, hogy azok a lakók is töredékáron vehetik majd meg az önkormányzat tulajdonában lévő bérlakásokat, akik csak egy-két éve laknak benne, és – mivel nincs erre vonatkozó korlátozás – akár már az adásvétel másnapján továbbadhatják sokkal magasabb, piaci áron. Ide tartoznak a budai Várban bérelt önkormányzati lakások, műemlékházak is, amik az elmúlt hónapokban sokat forogtak a közbeszédben a fideszközeli bentlakók miatt.

Ez összesen legalább százezer bérlakást érint.

table-629772_1280
Fotó: Pixabay

 

Ezután viszont több fideszes politikus is nyilvánosan kritizálni kezdte a törvényjavaslatot, szerintük lakásmaffia, valamint az ingatlanbefektetők járhattak volna jól a változtatásokkal, amit nem nehéz belátni.

 

Így az új változat szerint az önkormányzatoknak csak azokat a lakásokat kell eladniuk, amik világörökségi helyszínen és annak védőövezetében, műemléképületben találhatók, vagy olyan házakban, amik akkor elidegenítési és terhelési tilalommal terheltek voltak, de azóta ezt a korlátozást feloldották. Másrészt a bérlő csak akkor veheti meg a lakást, ha határozatlan idejű bérleti jogviszonya volt 2020. december 31-én, és annak időtartama eléri az öt évet. Akinek most nincs meg a vásárláshoz szükséges öt év, annak csak ki kell várnia, hogy elérje azt, és akkor is elég benyújtania a vételi kérelmét. A felújítás alatt álló lakásokat a felújítás végeztével, illetve 2022. június végétől vehetik meg bérlőik. Az árakat is módosították: akik már 1996 előtt is bérlők voltak, a forgalmi érték 15 százalékát kell kifizetniük a lakásért, 15-25 évi bentlakás esetén a forgalmi érték 50 százalékát, 5-15 év esetén a forgalmi érték 80 százalékát.

 

A legújabb passzusok szerint pedig a cserélt bérleti jogok esetében az 50 százalékos vételár 35 százalékra csökkent (egyösszegű fizetésnél 5 százalék kedvezmény is jár a vevőnek, ez azt jelenti, hogy akár a becsült forgalmi érték 30 százalékáért kerülhet az ingatlan a cserével bérlőkké váltak tulajdonába).

 

Hát így állunk ma a gombnyomások előtt.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló