2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #járványügyi intézkedés #egyetem #maszk #negyedik hullám

Sorra szigorítanak a magyar egyetemek, keddtől az SZTE-n is kötelező a maszkviselés

Tarnay Kristóf Ábel 2021.10.04. 14:18

Az SZTE a tizedik egyetem, amely bejelentette, hogy előírja a kötelező maszkhordást hallgatóinak. Az ELTE-n már így kezdték a tanévet, több intézményben pedig már szeptember elején szigorítottak.

azonnalipp

2021. október 5-től újra kötelező a maszk viselése a Szegedi Tudományegyetemhez (SZTE) tartozó épületekben

– derül ki az intézmény Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Facebook-bejegyzéséből. Mint írják, a pénteki rektori-kancellári utasítás alapján a maszkviselési kötelezettség alól néhány kivételt határoztak meg:

 

– a nagy teremben tartott előadás oktatójának nem kell maszkot viselnie, ha legalább 2,5 méter távolságra van a diákoktól,

 

– azon gyakorlati foglalkozásokon, amelyeknél a tárgyukból adódóan szükséges a száj- és orrtájék fedetlensége,

 

– azokon az egyéni foglalkozásokon, ahol egy oktató egy légtérben legfeljebb egy hallgatóval találkozik,

 

– eltérő rendelkezésig az SZTE sportlétesítményeiben a sportfoglalkozások során,

 

– illetve azokon a laboratóriumi gyakorlatokon, ahol a maszk viselése munkavédelmi, munkabiztonsági szempontból ellenjavallt.

 

A bölcsészkar közösségi oldalán azt is hozzáteszi, hogy a személyi higiéniára, így a kézfertőtlenítésre, köhögéssel kapcsolatos etikettre és az arc felesleges érintésének elkerülésére figyelni kell továbbra is, illetve aki koronavírus-gyanús tüneteket észlel, annak tilos az egyetemre bemennie és fel kell keresnie a háziorvosát.

 

Sorra szigorítanak az egyetemek

Bár központilag nem előírt az oktatási területeken maszkot viselni, a felsőoktatási intézmények sorra jelentik be a szigorításokat.

A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) három héttel ezelőtt hétfőn tették ismét kötelezővé az orr és a száj eltakarását a Klinikai Központban, a zárt térben tartott jelenléti foglalkozásokon, a személyes ügyintézésnél és a személyes értekezletek során. A PTE-n az akkori közlés szerint a közösségi terekben nem kötelező, csak ajánlott maszkot húzni.

 

A Miskolci Egyetemen pedig október 4-től, azaz egy nappal a szegedi előtt lett újra kötelező az arc elfedése. Itt a pécsinél annyival szigorúbb a szabályozás, hogy a tantermek és az ügyfélfogadási helyek mellett a folyosókon is viselni kell. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen már szeptember 13-a óta kötelező a maszk, az ELTE-n már így indították el a félévet, a Debreceni Egyetemen szeptember 23-án vezették be az összes épületben, a Kodolányi János Egyetemen szeptember 16-tól, miután találtak egy fertőzöttet a budapesti campusukon.

 

A kecskeméti Neumann János Egyetmen szeptember 6-tól kell a maszk, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szeptember 22-től, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem pedig a csoportos órákon a kötelező maszkhordás alól szeptember 3-a óta csak az énekesek és a fúvós hangszeren játszók jelentenek kivételt.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

 

(Indexfotó: unsplash.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló