2024. július 20., Illés

Eger ügye

#egerplusz #eszterházy károly katolikus egyetem #tanévkezdés

Kötelező lesz a maszk az egri egyetemen, több mint 6300 hallgatóval indul a tanév

Szabadi Szabolcs 2021.09.21. 15:09

Közülük mintegy 3 ezren nappali tagozaton tanulnak Egerben.

A sikeres, 30 százalékos emelkedést mutató felvételi és pótfelvételi eljárást követően elindult a 2021/22-es tanév az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem két képzési helyszínén, Egerben és Jászberényben. A nappali tagozaton személyes jelenléttel, levelező képzésben pedig ún. blended formában indult el az oktatás a 2021. szeptember 1-je óta érvényben lévő intézményi járványügyi eljárásrend szerint, amely szeptember 22-től kötelező maszkviseléssel egészül ki – derül ki az egyetem keddi sajtóközleményéből, amelyet az intézmény sajtótájékoztatója után adtak ki.

 

EKE2

 

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem polgárai számára a járványügyi helyzetben a tanév megkezdéséről és lebonyolításáról rektori utasítás rendelkezik. Ez a biztonságos környezet kialakítására, a kollégiumok működtetésére, a rendezvények megtartására és a sport- és szabadidős létesítmények használatára vonatkozó rendelkezések mellett szabályozza a tanórák látogatásának, a szakmai gyakorlatok és gyakorlati képzések megvalósításának, valamint a számonkérések és beszámolások lebonyolításának rendjét is.

 

A hatályos kormányrendelet és az érvényben lévő intézményi eljárásrend értelmében, 2021. szeptember 1-jétől a 2021/22-es tanév őszi félévében meghirdetett kurzusok és kurzuselemek lebonyolítása – a szükséges védelmi intézkedések betartásával – nappali tagozaton (egyes magas létszámú kurzusok kivételével) személyes jelenléttel történik. Levelező tagozaton ún. blended formában (a kurzusok egy részében elektronikus távolléti oktatás formájában) zajlik a képzés.

 

Az intézmény 2021. szeptember 22-től – eljárásrendjének módosításával – előírja, hogy az egyetem épületeiben kötelező az orrot és a szájat folyamatosan elfedő orvosi maszk, munkavédelmi maszk, textil, vagy más anyagból készült maszk viselése. Ez alól kivételt jelentenek a hallgatói, vagy nyilvános forgalom számára nyitva nem álló irodahelyiségek, a lakhatás céljára szolgáló kollégiumi helyiségek és – sporttevékenység végzése közben – a sportlétesítmények. A tanórát, vagy előadást tartó személy az előadás idejére, valamint a hozzászóló hallgató a saját megszólalása idejére leveheti a maszkot.

 

EKE1

 

Az egri és jászberényi képzési helyen szeptember 20-ig összesen 6344 fő jelentkezett be az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre, a 2021/2022-es tanév első félévére. Egerben mintegy 3000 fő nappali tagozaton tanul az őszi szemeszterben, míg a Jászberényi Campuson a 621 hallgató közül 504 fő levelező tagozaton kezdte meg a tanulást. Az idei tanévben közel 100 hallgató kezdi meg tanulmányait távoktatási tagozaton Egerben, két szakon a programtervező informatikus és a gazdálkodási és menedzsment alapszakokon, illetve a hozzájuk tartozó felsőoktatási szakképzésekben.

 

Szakirányú továbbképzésre, illetve ún. részismereti képzésre további 150 fő regisztrációja van folyamatban. A részismereti képzés a régió tankerületeiből, tanári vagy tanítói munkakörben dolgozók átképzésére induló program. Azokkal együtt, akik ebben a formában folytatnak tanulmányokat intézményünkben, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem aktív hallgatói létszáma a 2021/2022-es tanév őszi félévében eléri a 6500 főt.

 

A legtöbb hallgató – mintegy 4000 fő – alapszakon tanul, mesterfokozatot nyújtó képzésre több mint 1500-an jelentkeztek be, míg az egri egyetem két doktori iskolájának (Neveléstudományi és a Történelemtudományi Doktori Iskola) összesen 113 hallgatója van. Az Eszterházyn felsőoktatási szakképzésben 520-an tanulnak.

 

Fotók: Szántó György

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló