2023. február 2., Karolina Aida

Mindenki ügye

#politika #előválasztás #vita

Sok reklámszünettel és kevés újdonsággal szolgált a miniszterelnök-jelölt-jelöltek vitája


A tolvajok és a rossz emberek bűnhődjenek.

Eredetileg a Partizánon vitatkoztak volna az előválasztás miniszterelnök-jelöltjei, végül azonban inkább úgy döntöttek a pártok, hogy jobb lesz nekik a hagyományos tévés platform, így az ATV és az RTL Klub is szervezhet egy-egy vitát.

 

Az elsőt vasárnap az ATV produkálta. 

 

A résztvevőknek alapjában két-két perce volt a válaszokra, de voltak egy perces viszontválaszok és percek nélküli vita platform is. A kissé követhetetlen lebonyolítási módszert az sem segítette, hogy az időt is rendre más elvek alapján mérték. Volt, amikor az óra már akkor futott, amikor a moderátor Simon András még javában mondta fel a kérdést, máskor csak akkor indult el a stopper, amikor a válasz érkezett.

 

Sok újdonságot egyébként nem tudtak mondani a résztvevők: pártállam, felszámolás, oktatás, egészségügy, jobbítás, elszámoltatás, börtön, Tóth Csaba

 

Ami a műfajhoz szokatlan volt, az az a vita elemei közé beépült reklámszünetek. Miniszterelnök-jelölti vita 15 éve volt utoljára, ott Gyurcsány alaposan felmosta a padlót Orbánnal, a fideszes politikus azóta sem mert kiállni nyilvános vitára. Miniszterelnök-jelölti-jelölti vita pedig még soha nem volt, lévén az előválasztás intézményét is csak most terjesztették ki országosra. Na de nézzük zanzásítva, hogy ki mit mondott:

44000
Fotó: ATV

Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje azzal kezdett, hogy az alkotmányos rend visszaállítása, és a pártállam megszüntetése az egyik legfontosabb feladat. Több pénzt kell hagyni a magyar embereknél. Nem kellenek látványberuházások. Fel kell számolni a szegregátumokat, 5 és 10 ezer darab közötti szociális bérlakásokat kell felépíteni. Meg kell fékezni az árak elszabadulását, a 27%-os Áfát 5%-ra csökkentik. Olyan oktatás kell, ami nem a sormunkára akarja a gyerekeket felkészíteni, hanem a csoportban dolgozást tanítja meg és felkészít az életre. Évi 600 milliárd forint kell az egészségügyi ágazatra. Át kell venni a román példát a vagyonelkobzásra és a börtönbe zárásra azoknál, akik meglopták a közösséget. 

 

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje azt mondta, hogy a mostani helyzetből a kiút egy szakértői kormány felállítása lehet. Fel kell szabadítani a hivatalokat a pártállami befolyásból. Minél hamarabb be kell vezetni az eurót, az most a legfontosabb, hiszen gazdasági stabilitást jelentene a vállalkozásoknak. Adóemelésről szó se essen- tette hozzá. És ne az exportra dolgozó cégeket támogassunk, hanem azokat, amelyek helybe termelnek. El kell kobozni a lopott pénzt. Egészségügyben béremelés kell. 

 

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd-LMP jelöltje Magyarország újraegyesítéséről beszélt és arról, hogy a kormányváltás esetén azonnal le kell hívni azt a 6000 milliárdos segélycsomagot, amit az EU az Orbán-kormány korrupciógyanús ügyei miatt tart vissza. Karácsony szerint hatalomra kerülésük esetén NAV-zároltatást kell eszközölni minden bankszámlán, amelynek tulajdonosa közpénzen gazdagodott meg. Szerinte a helyzet ma idehaza annyira rossz, hogy Makóról Romániába mennek dolgozni az emberek. Adómentes minimálbért ígért. A kisvállalkozások kapjanak adókedvezmények, ne a multik. Fél milliárd forintnál magasabb vagyontárgyakat megadóztatná. Pedagógus béremelést emlegetett. Vissza kell szerezni a közalapítványoknak adott állami egyetemeket - mondta.

 

Fekete-Győr András, a Momentum jelöltje azzal nyitott, hogy a Karmelita kolostor kulcsát oda kell adni a korrupcióellenes ügyészségnek. Vissza kell vonni a homofób törvényt. Ki kell nyitni a Parlament kapuit az újságírók előtt. 4 napos munkahét bevezetése mellett kardoskodott, rugalmas nyugdíjrendszert és euró bevezetés emlegetett. Fontosnak tartotta az egyéni nyugdíjszámla bevezetését és azt, hogy azok a nagyvállalatok, amik kivonulnak vagy profilt váltanak a munka nélkül maradt dolgozóikat felnőttképzésben képezzék tovább. Nem helyes duplán fizetni - folytatta az egészségüggyel. Új egészségügyi rendszerváltás kell. Finn modellt kell követni az oktatásban. Első diplomát ingyenessé kell tenni. Fudan helyett diákváros kell - sorolta elképzeléseit.

 

Dobrev Klára, a DK jelöltje, leginkább az olcsó, kiszolgáltatott munkaerő ellen menne. Ugyanolyan bért kell adni mindenkinek - hangoztatta. Nemzeti tőkésosztály felszámolása és a kis-, és középvállalkozások támogatása lenne az egyik fő csapásiránya. 9 ezer új egészségügyi dolgozó kell szerinte a rendszerbe. Romániában 30 ezer forinttal többet fizetnek egy kezdő pedagógusnak, mint Magyarországnak - mondta a statisztikát.

 

Éles vita alakult ki Fekete-Győr és Jakab között azzal kapcsolatban, hogy miért nem a korrupció elleni harc éllovasát Hadházy Ákost támogatja a Jobbik Zuglóban, hanem Tóth Csabát. Jakab azt mondta, hogy Tóth Csaba többször bizonyított a Fidesszel szemben Zuglóban, és ha Tóthra rávetült a korrupció gyanúja, akkor Hadházy miért nem állt ki konkrétumokkal az ügyben. Ezt ugyanis a mai napig nem tette meg.

 

Ez volt az egyetlen pont, amiben a résztvevők nem értettek egyet.

 

Folyt.köv. hamarosan. 

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló