2024. május 20., Bernát Felícia

Mindenki ügye

#oroszország #magyarország #gáz #háború

"Siker": sokkal kevesebb gáz van a magyar tározókban, mint az uniós átlagszint

Kósa András/Azonnali.hu 2022.05.23. 17:22

A magyar kormánypropaganda Nyugat-Európában riogat sötét és hideg téllel a gázellátás hiánya miatt, de most kiderült, egyelőre jelentősen alacsonyabb a hazai gáztározók töltöttségi szintje, mint az uniós átlag.

azonnalipp

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerint folyamatosan zajlik a hazai gáztorolók feltöltése, ennek eredményeképpen május közepén a hazai földalatti gáztárolókban 1,599 milliárd köbméter földgáz volt, ami 25,27 százalékos töltöttséget jelent.

Április közepéhez képest 383 millió köbméterrel nőtt a betárolt készlet.

A hivatalos közlés azért érdekes, mert eszerint a hazai tározók töltöttsége jelentősen elmarad az Európai Unió átlagáétól. Szombaton írta meg az Azonnali az Index nyomán, hogy

az uniós tározók már 41 százalékos töltöttségnél járnak átlagosan,

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke pedig még a múlt héten arról beszélt Brüsszelben magyar újságíróknak, hogy télre 80 százalékra akarják növelni a töltöttséget.

 

Magyarország egyébként 6.33 milliárd köbméter tározói kapacitással rendelkezik a MEKH szerint, vagyis a saját szükségleténél jóval több gáz képest tárolni.

A gázszolgáltatóknak október 1-ig legkevesebb 1,87 milliárd köbméter gázt kell betárolniuk, hogy a hazai téli gázellátás extrém körülmények között is biztosított legyen.

 

(Ezt a cikket az Azonnali szállította.)

 

 

Indexfotó: pixabay.com

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló