2024. június 18., Arnold Levente

Mindenki ügye

#nav #adó #nemzeti adó- és vámhivatal

Ha még nem tette meg, siessen: péntek éjfélig tudja felajánlani adója 1 százalékát a civil szervezeteknek

Nagy Donát 2022.05.20. 10:47

Újabb 1 százalék a vallási közösségeknek adható.

Péntek éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, emlékeztet reggeli közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Mint írják, a NAV összes központi ügyfélszolgálata 18 óráig, a telefonos infóvonal pedig 20 óráig, hosszított nyitvatartással várja azokat, akik a tervezettel, bevallással, 1+1 százalékkal kapcsolatban segítséget kérnek.

ado2
Fotó: Pixabay

A NAV által készített szja-bevallási tervezetet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tudják a NAV honlapjáról elérhető felületen.

Aki egyetért a tervezetben foglaltakkal, azon nem változtat – az egyéni vállalkozókat, az őstermelőket és az áfás magánszemélyeket kivéve –, annak május 20-ával automatikusan bevallássá válik a tervezete 

– írják.

 

Az őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók részére készített bevallási tervezet azonban csupán egy „ajánlat”, ami nem válik automatikusan bevallássá, írják. Tehát ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló tevékenység, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az nem válik május 20-án személyijövedelemadó-bevallássá ebben a körben. Ha nem módosítják a bevallási tervezetét vagy saját maguk nem készítenek és nem nyújtanak be szja-bevallást, a NAV tizenöt napos határidővel felhívja őket, hogy pótolják a hiányt. Ha ez elmarad, akkor a NAV ötvenezer forint mulasztási bírsággal büntetheti a mulasztó őstermelőt, az áfafizetésre kötelezett magánszemélyt, illetve az egyéni vállalkozót.

A vallási közösségeknek és a civil szervezeteknek felajánlható 1+1 százalékokról szóló rendelkezőnyilatkozat legegyszerűbben szintén a NAV eSZJA-felületén adható be, szintén péntek éjfélig.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló