2023. szeptember 30., Jeromos

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #védőoltás #sinopharm

Rusvai Miklós: itthon is előfordult már, hogy valaki harmadik oltást kapott

Barna Benedek 2021.06.04. 12:28

Hivatalosan nem lehet harmadik oltást adni, de azért volt már rá példa a virológus szerint. Olyanról is hallott, hogy valaki más országba megy egy újabb dózisért.

A napokban portálunk is beszámolt róla, hogy sokan azok közül, akiknél a kínai Sinopharm-vakcinával történt oltást követően nem indult ellenanyag-termelés, harmadik oltást szeretnének, mert attól tartanak, nem kellően védettek a koronavírussal szemben.

 

Rusvai Miklós virológus ezzel kapcsolatban az ATV-nek úgy nyilatkozott: számításai szerint a 60 feletti korosztálynál a kínai vakcinával oltottak körében minden ötödik embert érint az, hogy nem alakult ki kellő immunválasz. A szakember hangsúlyozta, hogy ezt a hozzá eljutott információk alapján mondta, 15-20 százalékot jelent az összes oltotthoz képest. Szükségesnek tartaná azt, hogy legyen tömeges felmérés a kérdésben. (Korábban egyébként Kásler Miklós beszélt arról, hogy vizsgálják az oltottak immunitásával kapcsolatban itthon, de nem közölték az eredményeket.)

 

Akik nem tudják az ellenanyagot tesztelni, azoknak Rusvai azt tanácsolta, hogy viselkedjenek úgy, mintha nem lenne védett. Mint mondta, az immunválasz egyénfüggő, a korral arányosan nő, hogy az immunrendszer nem reagál megfelelően. A harmadik oltás szükségessége kapcsán elmondta, hogy mihelyt lehet, be kell adni. Ha a második oltás után 4 héttel megméreti valaki, és nincs antitestes válasza, minél hamarabb kapja a vakcinát, annál jobb. Hozzátette: ennek a harmadik oltásnak más típusú vakcinának kell lennie. "Ha évenkénti immunizálásra lesz szükség, akkor is elég lesz egy oltás" – jegyezte meg a virológus.

Rusvai elmondt, hogy – bár hivatalosan nem tehetik meg az orvosok – hallott már olyan esetről, ahol ellenanyag hiánya miatt az orvos harmadik oltást is adott a páciensének. A virológus szerint ez nincs tiltva, és az orvosi esküből következik is.

A szakember olyanról is hallott, hogy egyesek "magyaros megoldással" Romániába mennek át harmadik oltástért.

 

(Indexfotó: Balázs Attila / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló