2022. augusztus 13., Ipoly

Mindenki ügye

#titkosszolgálat

Rogán Antal emberei átvették a titkosszolgálatokat

Aradi Péter/Azonnali.hu 2022.06.05. 15:52

Azokat a titkosszolgálatokat, amiknek mostantól az a feladatuk, hogy hatékonyan segítsék Orbán Viktort a béke és biztonság megőrzését célzó kormányzati szándékok érvényesítésében.

azonnalipp

Új vezetőket nevezett ki Orbán Viktor a Rogán Antal alá rendelt csúcstitkosszolgálat, a Nemzeti Információs Központ (NIK) és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat élére Orbán Viktor, derült ki a Magyar Közlönyből. A június 4-én, este megjelent határozat szerint Takács Tibort, a NIK és Szabó Hedviget, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatóját is már június 3-án, pénteken felmentették a tisztségéből.

 

Az előbbi irányítását Kovács Zoltán, az utóbbi irányítását Kiss Csaba vette át.

Mindkét új főigazgatót Rogán Antál javasolta a pozíciókra,

az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága pedig május végén jóváhagyta a kinevezésüket. Kovács Zoltán András, mint a HVG írta, korábban a polgári nemzetbiztonsági szolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgató-helyettese volt, Kiss Csaba pedig Szabó Hedvig altábornagy általános helyettese az NBSZ-nál, mindketten dandártábornokok.

 

Ahogy a lap korábban írta, az elhárítással foglalkozó Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) és a többi szolgálatnak technikai segítséget nyújtó Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) eddig a Belügyminisztérium, míg a hírszerzési területen mozgó Információs Hivatal (IH) a Külügyminisztérium alá tartozott. Most viszont valamennyit, a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá csatornázzák be, aminek irányítását Rogán Antal gyakorolja, így aztán, a lap szerint

fennáll a veszélye, hogy politikai rendőrséggé silányulhatnak a titkosszolgálatok.

Az újonnan létrehozott Nemzeti Információs Központ a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) értékelő-elemző központ átalakulásával jön létre, és mostantól nemcsak elemzi a hozzá befolyó információkat, hanem saját maga is végezhet titkos információgyűjtést.

 

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda politikai államtitkára azzal indokolta a változásokat, hogy „hatékonyan segítik majd a kormányfőt abban, hogy minden fórumon érvényesítse a béke és biztonság megőrzését célzó kormányzati szándékot”.

 

A nemzetbiztonsági bizottság meghallgatásán Rogán Antal is azzal indokolta a dolgot a Telex beszámolója alapján, hogy szerintük új időszak jön, a háború lesz a legfontosabb kihívás.

 

Az ország fizikai és anyagi biztonságát kell garantálni, Rogán szerint ezt tükrözi az átszervezés.

 

A meghallgatáson momentumos Hajnal Miklós megkérdezte, hogy mit tesz a kormány az orosz dezinformáció és az orosz energiafüggőség ellen, mire Rogán azt válaszolta, hogy szerinte Magyarországon nincs orosz befolyás, csak 2010 előtt volt jellemző az ilyesmi, miközben a Direkt36 elég meggyőző cikket írt arról, hogy legkésőbb 2021 második felére kiderült,

az oroszok teljesen feltörték a külügy számítógépes hálózatát,

és ha máshonnan nem, hát, innen szerezhettek bizalmas információkat.

 

(Ezt a cikket az Azonnali szállította.)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló