2024. június 21., Alajos Leila

Mindenki ügye

#társasház #rezsi #kata #kata-törvény

Rezsiemelés: a közös költség is nőhet a KATA-törvény miatt


A társasházak lakói is a katakárosultak között lehetnek.

 

A kata nem csak az egyéni vállalkozók körében legnépszerűbb adózási forma, hanem nagyon sok társasházkezelő is így adózik. Sőt, a társasházakban az alvállalkozók többsége is katás. A kedden elfogadott törvénytervezetben azonban a társasházak is a cégekkel azonos kategóriába esnek, ez pedig komoly rezsinövekedést jelenthet a társasházi lakástulajdonosoknak – írja a Társasházi Háztartásra hivatkozva a napi.hu.

 

Mint korábban megírták: szeptembertől csak azok az egyéni vállalkozások fizethetnek a kata-n keresztül adót, amelyeknek éves bevétele nem éri el a 18 millió forintot, és csak magánszemélyeknek állítanak ki számlát. Ez a törvénytervezet azonban a társasházak speciális helyzetét nem veszi figyelembe: a társasházakról, mint „nem cég, de nem is magánszemély” identitásokról nem esik külön szó.

 

A törvény jelenlegi formája szerint a társasházkezelők kénytelenek lesznek a többletterheiket a lakókra hárítani, tehát azonnal nőni fog a közös költség. A szakembereknek, például a zárszerelőknek is gondot okoz a változtatás, mert nem fognak tudni tovább dolgozni a meglévő ügyfélkörnek kata-sként: a megnövekedett anyagköltségen felül kénytelenek lesznek a munkájuk többletterheit is a lakástulajdonosokra terhelni – említik.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

 

Indexfotó: MTI

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló