2022. január 18., Piroska

Mindenki ügye

#rendőrség #veszélyhelyzet #felmondás

Ha máshogy nem megy: pártokba lépnek be a rendőrök, hogy végre leszerelhessenek

ugytudjuk.hu 2021.04.01. 18:49

A veszélyhelyzet miatt most nem léphetnének ki az állományból, de találtak egy kiskaput.

Párttagságra cserélik azok a rendőrök az egyenruhát, akik a veszélyhelyzet ideje alatt próbálnak felmondani - írja a Szabad Európa. A cikk szerint az egyik keleti megyében több tucatnyi rendőr párttaggá nyilvánítása van már folyamatban, ugyanis a hatályos törvények szerint nemcsak az egészségügyi dolgozók, hanem a rendvédelmi szervek egyenruhásai sem mondhatnak fel, nemrég viszont egy jogi kiskaput találtak a távozni kívánó rendőrök: az Alaptörvény kimondja, hogy rendőr politikai tevékenységet nem folytathat.

 

Megjegyzik, hogy a pandémia előtti időkben sokkal egyszerűbben hagyhatták el a testületet a rendőrök: a felmondás után harminc nappal már egyenruha nélkül kezdhették új, civil életüket.

A cikk szerint a veszélyhelyzet kellős közepén, azaz tavaly novemberben döntött úgy a kormány, hogy még szigorúbban köti a rendőröket a karóhoz. Azóta a hatályos jogszabály szerint a rendvédelmi dolgozók túlóráinak díjazásáról a helyi parancsnokuk dönt: vagy pénzt ad túlóráért, vagy szabadnapot. Azaz a tapasztalatok szerint rengeteg pénztől estek el a rendőrök.

Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a munkáltató, vagyis a belügyminiszter ráadásul hónapok óta nem ül le az érdekvédelmi szervezetekkel tárgyalni.

 

A szakszervezeti vezető a lapnak azt mondta, tavaly tavasszal a pandémiára hivatkozva még csak az azonnali felmondást tiltották meg az egyenruhásoknak, azóta viszont nagyot fordult a világ.

A rendvédelemben dolgozók munkaideje tavaly november óta túllépheti a heti 48 órát, így naponta akár több mint 12 órát is dolgozhatnak, ami azzal jár, hogy a pihenőidejük lecsökken napi 6 órára. Ráadásul fillérekért dolgoznak a rendőrök. Tavaly karácsonyi ajándékként két szem szaloncukrot kaptak. Elnézést kérek, de bruttó 250 ezer forintot keres az utca rendőre, és azt nem lehet a végtelenségig csinálni, hogy csak dolgoztatjuk őket, de nem fizetünk nekik. Most az éjszakai pótlékuk bruttó 190 forint/óra

- mondta a Szabad Európának a szakszervezeti vezető, aki szerint az már csak hab a tortán, hogy még csak fel sem mondhatnak az egyenruhások, és azt sem tudni, meddig.

 

Az a bizonyos kiskapu

 

A rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem lehetnek tagjai pártnak, és nem folytathatnak politikai tevékenységet.

- írja az  Alaptörvény.

 

Azaz most a rendőrök erre hivatkozva mégis fel tudnak mondani munkahelyükön.

Az kevés, hogy odaállnak a rendőrkapitány elé és azt mondják: beléptem valamelyik pártba. Vinni kell a belépési nyilatkozatot, a tagfelvételi papírt, a határozatot a párttól, hogy igenis felvettek, illetve bizonylatot a tagdíjbefizetésről

- magyarázta Magyar Zoltán, az MSZP országos választmányának tagja, majd hozzátette, hogy kevés olyan munkahely van Magyarországon, amely a rendőri fizetésnél kevesebbet ad:

A 150-170 ezer forintos nettónál jóval többet fizetnek már bármelyik multi-élelmiszerláncnál is akár árufeltöltőként. Itt a környéken 220 ezret is kaphat kézhez, ezért nem csodálkozom azon, hogy szabadulni akarnak a testülettől.

rendőr-határ-mti- Kelemen Zoltán Gergely
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A Szabad Európa megkereste a legnagyobb parlamenti pártokat, hogy mi a hivatalos tapasztalatuk a rendőrségtől pártpolitikába menekülő egyenruhásokkal.

 

-A Fidesztől egyáltalán nem kaptak választ a kérdéseikre,
- a DK tényleges információval nem szolgált
- az MSZP szerint a belépési nyilatkozatukhoz nem kötelező megadnia a tagfelvételét kérőnek az űzött szakmáját,
- a Jobbik pedig válaszában csupán annyit írt:, hogy nem adhatnak ki ilyen jellegű információt.

 

A lap megjegyzi, hogy a Jobbik egyik magas rangú képviselője azt mondta nekik: nagyságrendileg százan érdeklődtek a megyéjében, és több tucatnyian már jelentkeztek hozzájuk.

 

A nyilatkozó rendőrők azt mondták, hogy felettesük nem indított ellenük eljárást azért, mert párttagok lettek. A rendőrség, ha fájó szívvel is, de elengedte őket.

Nem azért lettem rendőr, hogy a déli határon a több milliárdból felhúzott kerítést őrizzem és járőrözzek a kietlen földúton. Azért lettem rendőr, mert az volt az álmom, hogy vagy körzeti megbízott leszek egy kis településen, vagy pedig a szülővárosom környékén teljesítek szolgálatot, és a munkámmal egy közösség életét segítem. De az álmok nem mindig válnak valóra, és most úgy tűnik, néhány hét és itt hagyom a céget, elképzelésem már van, hogy mit fogok ezután csinálni.

- mesélte egyikük.

 

A Szabad Európa kérdéseivel kereste a Belügyminisztériumot, akik válaszért az ORFK-hoz irányították őket, választ azonban egyelőre nem kaptak.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló