2024. április 19., Emma

Mindenki ügye

#rendőrség #tasz #emberi jogok #rasszizmus #strasbourgi bíróság

Rendőri bántalmazás miatt marasztalta el Magyarországot a strasbourgi bíróság

Székely Zoárd 2022.07.21. 07:22

„Dolgozol te a kurva anyádba, te köcsög buzi cigány!" – mondták a TASZ ügyfelének a rendőrök, aztán lefújták gázspray-vel.

 

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) megállapította, hogy a magyar állam megsértette az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát azzal, hogy rendőrök bántalmazták a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) roma származású ügyfelét – adta hírül a jogvédő civil szervezet egy közleményben.

 

A TASZ ügyfelét 2014-ben, miután kérdőre vonta a rendőröket, amiért durván és tiszteletlenül bántak a rokonával, az Encsi Rendőrkapitányságra vitték. Az út során a férfi vallomása szerint a rendőrök bántalmazták és megjegyzéseket tettek roma származására. A gépkocsit vezető rendőr például azt mondta:

„Dolgozol te a kurva anyádba, te köcsög buzi cigány!"

Amikor a férfi jelezte, hogy korábbi sérülése miatt fájdalmas számára a bilincs, a rendőrök még szorosabbra húzták a frissen műtött csuklóján.

A rendőrkapitányságra érkezést követően gázspray-vel két alkalommal szembe fújták, majd többször megütötték a mellkasát és a fejét.

A férfi a rendőri bántalmazás miatt feljelentést tett és orvosi látleletet vetetett, mire válaszul az egyik intézkedő rendőr feljelentette őt. A magyar hatóságok jogsértő gyakorlatát jól jellemzi, hogy míg a TASZ ügyfelét elítélték garázdaság miatt, addig a rendőrök elleni nyomozást megszüntették.

 

A roma férfi ekkor a TASZ segítségével panaszt tett a nyomozás megszüntetése ellen, majd az EJEB-hez fordult a kínzás, embertelen, megalázó bánásmód és a hátrányos megkülönböztetés tilalmának sérelme miatt. 

 

A strasbourgi bíróság kimondta: mivel a TASZ ügyfele egészséges állapotban került be a rendőrségre, de onnan sérülésekkel került ki, ezért az államnak kötelessége lett volna hiteles magyarázatot adni arra, hogy ezek a sérülések hogyan keletkeztek. Ennek azonban nem tett eleget a magyar állam, ezért a bíróság az ügyfélnek adott igazat, és 19 500 euró kártérítést ítélt meg számára.

Hat év várakozás után ügyfelünk végre igazságos elégtételt fog kapni az őt ért rasszista bántalmazásért. Ez a TASZ harmadik olyan, Strasbourgban megnyert ügye, amelyben rendőrök törvénytelen fizikai agressziót alkalmaztak roma sértettel szemben. Bízunk benne, hogy ezek az ítéletek visszatartják a rendőröket a hasonló súlyos jogsértésektől, illetve amennyiben ilyenek bekövetkeznek, az ügyészség hatékonyabban fog eljárni, biztosítva a bántalmazottak alapvető emberi jogait

– mondta Jovánovics Eszter, a TASZ jogásza.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló