2021. April 12., Gyula

Mindenki ügye

#diákhitel

Felpörgött a diákhitel 2020-ban: rekordmennyiségű pénzt igényeltek a hallgatók

ugytudjuk.hu 2021.4.6. 10:25

Háromszor annyi szerződét kötöttek, mint 2019-ben.

Rekordévet zárt a Diákhitel Központ: az egy évvel korábbinál bő háromszor több szerződést kötött, és tavaly fordult elő először, hogy a harmincmilliárd forintot is jóval meghaladta a folyósított diákhitelek összege – írja a Világgazdaság.

 

A cikk szerint több mint 31 milliárd forintos múlt évi kihelyezésével átlépte a 400 milliárd forintot az idén húszéves Diákhitel Központ által folyósított hitelek nagysága.

 

Magyar Péter vezérigazgató szerint anövekedéshez nagyban hozzájárult, hogy tavaly, a koronavírus-járvány kezdetekor a kormány és a Diákhitel Központ több döntésével is gyorsan és érdemben segítette a hirtelen nehéz pénzügyi helyzetbe került felsőoktatási hallgatókat. Ennek köszönhetően 2020-ban, még a 2003-as indulás időszakát is lepipálva, 42 ezer új szerződést kötött a Diák­hitel Központ, három és félszeresét a ­2019­-­es 12 ezernek.

 

Az új szerződések több mint kétharmadát a 2020. május 1-jétől elérhető, szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Plusz tette ki. A lehetőséggel élők 98 százaléka a maximális, félmillió forintos hitelt vette fel a maximális, ötéves törlesztési idő mellett.

 

Ugyancsak hozzásegített a rekordmértékű kihelyezéshez, hogy 2020 augusztusától a kormány döntése szerint a korábbi 70 ezer forint több mint duplájára, 150 ezer forintra emelkedett a szabad felhasználású Diákhitel 1 havi maximálisan igényelhető nagysága. Magyar Péter szerint a koronavírus-járvány okozta munkaerőpiaci nehézségeknek – a tanulás mellett beszűkült munkavállalási lehetőségeknek – is szerepük volt abban, hogy a korábbi évekhez képest lényegesen magasabb arányban, 80 százalékban igényelték a maximális hitelt az egyetemi, főiskolai hallgatók.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló