2024. június 19., Gyárfás

Mindenki ügye

#háziorvos #egészségügy #l. simon lászló

Reagáltak a háziorvosok L. Simon László volt fideszes államtitkár kifakadására

Székely Zoárd 2022.04.22. 11:31

Szerintük senki nem hibázott, így működik most a rendszer.

Elképzelhető manapság, hogy egy háziorvosi rendelésre csak telefonon lehet bejelentkezni? S ha felhívja egy 72 éves szívbeteg asszony a háziorvosát, mert vérnyomásproblémákkal küzd, s napok óta komoly megfázással, vélhetően tüdőgyulladással fekszik egyedül a lakásában, hogy ebben az esetben azt mondja neki a háziorvosa: nehogy bemenjen a rendelőbe, mert még megfertőz valakit?”

tette fel a kérdést közösségi oldalán L. Simon László volt kultúráért felelős államtitkár, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója saját édesanyja ügyében, név szerint megemlítve Csáti Géza Attila gárdonyi háziorvos nevét.

 

L. Simon írása óriási visszhangot váltott ki a Facebookon, többen is úgy érezték: a politikus most „szembesült a valósággal”, azzal, hogy az orvosok túlterheltsége, a Covid-helyzet és a nem egészen egyértelmű szabályok miatt a gyógyítók meg pácienseik egyaránt nehéz helyzetben vannak. A bejegyzést azóta eltávolították.

l-simon-mti-Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A Népszava megkereste Csáti Géza Attilát, a posztban említett háziorvost, aki szűkszavúan csak úgy nyilatkozott: "Arra esküdtem fel, hogy segítsek az embereknek, és valamennyien betartjuk az előírásokat."

 

A lap több háziorvost is megkérdezett. Mindannyian úgy látták, nem kollégájuk mulasztott, hiszen még mindig él a koronavírus miatt 2020 év elején elrendelt előjegyzési és időpontkötelezettség, azt hivatalosan nem vonták vissza.

Még tartja magát, hogy a beteg telefonon bejelentkezik, és a panaszok alapján dönt az orvos, mikor és milyen formában látja el

– állította egy kaposvári háziorvos.

 

"Ha valakinek sürgős problémája akad, be tudják illeszteni a napi ügymenetbe, akár úgy is, hogy rendelés után személyesen megy ki hozzá az orvos, de ilyenkor is kell az előzetes egyeztetés"– mondta Sértő-Radics István tiszabecsi háziorvos, aki hozzátette, hogy senki sem szeretne a háziorvosnál megfertőződni. Azt is kifejtette, hogy a betegeinek ötödét telefonon látja el, sokszor ugyanis nincs szükség személyes, fizikai jelenlétet igénylő konzultációra.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló