2024. július 13., Jenő

Mindenki ügye

#kína #oroszország #szankció #autógyártás #moszkovics

Putyinék visszahoznák a Moszkvicsot


Kínai háttérrel gyártanák újra a szocialista autólegendát.


A Renault-tól visszaállamosított moszkvai gyárban a lehető leggyorsabban elkezdenék gyártani az autókat. A Kamaz kamiongyártó tárgyalásokat folytat a kínai JAC Motors-szal, hogyan vehetnének részt a szovjet korszakból származó márka gyártásának újraindításában – írja a Reutersre hivatkozva a hvg.hu.

 

Az oroszok elszigetelődése új lendületet adhat többek közt az országban újrarendeződő autógyártásnak is. A nyugati szankciók egyik következménye, hogy Moszkva átveszi a Renault-tól az AvtoVAZ többségi részesedését, így az orosz főváros melletti néhai Moszkvics gyárat is, ahol újra az eredeti márka modelljei készülnének – legalábbis politikai szándék szerint.  

moszkovics-wiki
Fotó: Wikipédia

A történetben felbukkant kínai JAC Motorsról azt érdemes tudni, hogy alapvetően a Volkswagennel közös vegyesvállalat, ami kínai mércével közepes méretű gyártónak számít, éves teljesítménye tavaly 524 ezer jármű volt. A moszkvai projektben az oroszok a kínai partner tervezési, mérnöki és gyártási platformját használnák fel – említik a cikkben.

 

A Vedomosztyi orosz gazdasági napilap forrásra szerint nagyon gyorsan beindítanák az államosított moszkvai üzemben a termelést, a legkésőbb még az idei év negyedik negyedévében. Az újjáéledt üzemben kezdetben hagyományos, belső égésű motoros autókat gyártanak majd, de a jövőben elektromos autókat is gyártanak majd.

 

A Moszkvics, amelynek már a neve is azt jelenti, hogy „Moszkva szülötte”, erős, megfizethető személyautónak készült, amelyet Oroszországban és a kommunista Kelet-Németországban gyártott alkatrészekből raktak össze. Oroszországban még mindig csaknem 200 000 ilyen autót tartanak nyilván, ebből 46 000 35 évnél idősebb az Autostat elemző cég szerint.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló