2024. február 29., Elemér

Mindenki ügye

#ukrajna #közvélemény-kutatás #publicus #orosz invázió #népszava

Publicus: A fideszesek negyede Ukrajnát okolja a háborúért

Kovács Dávid 2022.03.17. 12:37

Nagy a zavar a háború megítélésével kapcsolatban a kormánypárti szavazók között.

Jelentősen torzította a magyarok egy részének ítélőképességét az elmúlt 12 év kritika nélküli Putyin-barát kormánypropagandája – írja a Népszava egy múlt héten végzett, országos reprezentatív kutatás eredményei nyomán, amelyet a Publicus Intézet végzett a lap megbízásából.

ukránválság
Ukrajnából menekülők a záhonyi vasútállomáson (Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

A felmérés szerint a magyar lakosság csupán 64 százaléka tartja agressziónak az oroszok Ukrajna elleni támadását. "A kutatás azt igazolja, hogy nagy a zavar a háború megítéléséről a kormánypárti szavazótáborban" – kommentálja az eredményeket csütörtöki cikkében a Népszava.

A kutatás alapján a Fidesz-szimpatizánsok kevesebb mint fele – mindössze 44 százaléka – tartja egyértelműen agressziónak a hazánkkal szomszédos Ukrajna lerohanását, negyedük az ukránokat hibáztatja, egyharmaduk pedig nem mer véleményt mondani a történtekről. Ezzel szemben az ellenzéki tábor álláspontja határozott és egyértelmű: ezen az oldalon több mint 90 százalék ítéli el az orosz támadást.

A két tábor homlokegyenest mást gondol a háború kimeneteléről is: a Fidesz-szavazók 42 százaléka arra számít, hogy az oroszok gyorsan a befolyásuk alá vonják Ukrajnát, az ellenzéki térfélen azonban csak 16 százalék tartja reálisnak ezt forgatókönyvet. Hosszú és véres háborúra számít az ellenzéki szavazók majdnem fele, a kormánypártiaknak azonban csak a 22 százaléka.

 

A Publicus által végzett közvélemény-kutatás szerint az ukrán győzelemben csak kevesen bíznak, ám mérhetően többen vannak ilyenek az ellenzéki oldalon, ahol a válaszadók 18 százaléka hiszi, hogy a szabadságáért harcoló Ukrajna meghátrálásra tudja kényszeríteni Oroszországot.

Természetesen kiugró különbség van a két tábor között a magyar miniszterelnök és kormány oroszokhoz fűződő viszonyával kapcsolatban is: a kormánypártiak 81 százaléka szerint minden rendben van, nincs arra szükség, hogy Orbán Viktor a jelenleginél keményebben ítélje el Oroszországot az invázió miatt, ám az ellenzéki szavazók 90 százaléka szerint nagyon is ezt kellene tennie.

A Népszava cikke szerint a megkérdezettek majdnem 60 százaléka állítja, hogy elégedett azzal, ahogy a kormány a háborúra reagált, míg az ellenzéki választók majdnem felének romlott a véleménye a kormányról, szemben a Fidesz tábor ötödével, amelynek éppen hogy javult.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló