2022. augusztus 15., Mária

Mindenki ügye

#játék #plüss #javelin #mrija

Plüssrakéta lehet a háború sújtotta Ukrajna új slágerajándéka

Nagy Donát 2022.04.19. 10:01

Az ukrajnai harcokban megsemmisült Mrija szállítógép plüss változata viszont tényleg nagyon menő.

A gyerekemnek egy Mriját vettem, mert minden gyereknek kell egy Álom

– írja Olga Tokariuk ukrán szabadúszó újságíró a Twitter-oldalán, utalva a Mrija jelentésére. A megosztott képen az ukrajnai harcokban megsemmisült, hatalmas szállítógép plüssváltozatai mellett néhány Javelin páncéltörő rakéta is látható.

Az An–225 Mrija repülőgép a szovjet űrprogram kiszolgálására fejlesztették ki. Elsődleges feladata a Buran űrrepülőgép és az Enyergija hordozórakéta részegységeinek a szállítása volt. A Szovjetúnió széthullását követően sokáig céltalanul tárolták és kannibalizálták, majd végül a 2000-es évek elején befogták teherszállítónak, persze előtte teljesen felújították.

 

mr2

 

Mindössze egy üzemelő és még egy, részben megépített példánya volt, ez utóbbit egy 2016-os döntés szerint be akarták fejezni kínai export céljából.

 

mr3

 

Ahogy korábban az Egri Ügyek is beszámolt róla, 2022 februárjában az Ukrajna elleni orosz invázió során a karbantartás alatt álló gép kigyulladt. Egy március 4-én közzétett felvétel alapján a gép javíthatatlan károkat szenvedett, gyakorlatilag megsemmisült.

 

mr1

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló