2023. december 9., Natália

Mindenki ügye

#ukrajna #repülőgép #orosz invázió

Megsemmisült a világ legnagyobb repülőgépe az ukrajnai harcokban

Kovács Dávid 2022.02.28. 08:33

A 84 méter hosszú, hihetetlen tömeget mozgatni képes gépből mindössze egyetlen működő példány létezett. És még Budapesten is járt.

Az ukrajnai orosz invázió során megsemmisült a világ legnagyobb repülőgépe, az An-225 Mrija – erősítette meg a hírt előbb Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, később pedig Ukrajna hivatalos Twitter-oldala.

 

 

A nyolcvanas évek második felében kifejlesztett teherszállító a Kijev melletti Hosztomeli (más néven: Antonov) repülőtéren állomásozott, ahol több napon keresztül harcoltak egymással az orosz és az ukrán erők.

 

Az Antonov An-225 Mrija eredeti feladata az volt, hogy a szovjet űrprogramot szolgálja, és hordozza a Buran űrsiklót, valamint az ehhez tartozó Enyergija hordozórakéta elemeit. Mindössze egyetlen működő példány létezett belőle, és bár egy második példány építését is elkezdték, ez csak részben megépült maradt, nem fejezték be – írja a Vezess.hu.

 

640 tonnás maximális felszálló tömegével az An-225 a világ legnehezebb repülőgépe volt, amely maximálisan 250 tonna hasznos teher szállítására volt képes. Fizikai méreteit tekintve ugyancsak a legnagyobb repülőgép, bár a második világháború után, az Egyesült Államokban épített és csupán egyszer repült Hughes H–4 Hercules fesztávja viszont meghaladta az An–225-ét.

 

A Vezess.hu cikke szerint a gép Budapesten is járt, még 2008-ban landolt Ferihegyen, hogy a MOL mérőautóit Ománban vigye. Utoljára 2021 októberében látták Magyarország felett.

 

Az Ukrajna Twitter-oldalán közzétett szöveg szerint az óriást újra fogják építeni.

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló