2021. június 24., Iván

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #védőoltás #pfizer #gyerekek

A Pfizer szerint a vakcinájuk 12-15 éveseknél is hatásos és biztonságos

2021.03.31. 14:26

A vizsgált fiatalok között két oltást követően nem volt koronavírusos eset.

Az amerikai Pfizer gyógyszergyártó vállalat szerdán bejelentette, hogy a koronavírus elleni vakcinájuk a 12 éves gyerekeknek is védettséget nyújt, az oltóanyag használata a gyerekek körében is biztonságos – írja a Telex az AP hírügynökség beszámolója alapján.

 

A legtöbb koronavírus elleni védőoltást felnőtteknek adták be világszerte, ugyanakkor a 18 éven aluliak beoltása is kritikus fontosságú lesz a járvány megállításában. Mert bár a gyerekek többségét kevésbé viseli meg a Covid-19, de ha nem kapnak oltást, közülük sokan vírushordozók lesznek, és nehezítik a nyájimmunitás kialakulását.

 

A Pfizer és a BioNTech kutatásában 2260, 12 és 15 év közötti amerikai önkéntes vett részt, akiknél azt vizsgálták, mennyire hatásos az általuk fejlesztett vakcina. Az előzetes adatok azt mutatják, hogy a kétszer beoltott fiatalok között nem volt koronavírusos eset, ezzel szemben azok között, akik csak placebót kaptak, 18 esetben is kimutatták a fertőzést. Ugyanakkor ez egyelőre csak egy kismintás kísérlet volt, amelyet még nem publikáltak hivatalosan.

 

A kutatók a gyerekeknél hasonló mellékhatásokat tapasztaltak, mint a felnőtteknél: fáradtság érzése, hidegrázás, esetenként láz, különösen a második oltás után. A kísérlet ezzel még nem ért véget, a résztvevőket a következő két évben monitorozzák és nyomon követik, hogy adatokat gyűjtsenek az oltás hosszútávú hatásairól.

A Pfizer és német partnere, a BioNTech a következő hetekben arra kérik majd az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalt (FDA), valamint az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), hogy 12 éves kortól is engedélyezzék a vakcinájuk vészhelyzeti alkalmazását.

Az AP cikke megjegyzi, hogy nem a Pfizer az egyetlen gyártó, amely azt vizsgálja, csökkenthető-e a vakcinája beadhatóságának alsó korhatára: várhatóan a Moderna is hamarosan közli, mire jutottak a 12-17 évesekkel végzett vizsgálataik során. Az eredmények ebben az esetben is ígéretesek lehettek, ugyanis az FDA mindkét vállalat számára lehetővé tette, hogy 11 évesnél fiatalabb gyerekekkel is végezzenek vizsgálatokat.

 

Mút hónapban az AstraZeneca is elkezdte tanulmányozni a vakcinája hatásosságát a 6 és 17 év közötti brit fiatalok körében, és a Johnson & Johnson szintén saját gyermekgyógyászati ​​vizsgálatokat tervez. A Sinovac pedig nemrég bejelentette: benyújtották az előzetes kutatási adataikat a kínai hatóságokhoz, amelyek azt mutatják, hogy a vakcinájuk a 3 éves gyerekeknél is biztonságos.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló