2024. április 25., Márk

Mindenki ügye

#per #veszélyhelyzet #államosítás #bánya

Pert vesztett az állam: veszélyhelyzetre hivatkozva sem lehet csak úgy magáningatlant lenyúlni

Kósa András/Azonnali.hu 2022.07.11. 12:57

Megsemmisítette a bíróság azokat a földhivatali határozatokat, amikkel egy magánszemély öt ingatlanjára jegyeztek be csak úgy elővásárlási jogot a veszélyhelyzeti kormányrendeletre hivatkozva.

azonnalipp

"Győzelem az állami einstanddal szemben! Tegnap [múlt csütörtökön – a szerk.] a Veszprémi Törvényszék megsemmisített öt földhivatali határozatot, amelyekkel még a veszélyhelyzeti kormányrendelet alapján jegyeztek be elővásárlási jogot egy általam képviselt magánszemély három kőszárhegyi és két szabadbattyáni ingatlanára" – írta közösségi oldalán Schiffer András.

 

Az ügyvéd felidézte, hogy a 2020-as veszélyhelyzetet felhasználva kiadott kormányrendelet alapján a Magyar Államot a jogszabály erejénél fogva elővásárlási jog illeti meg minden olyan ingatlanra, ahol a rendeletben felsorolt ásványkincsek találhatók. A veszélyhelyzeti kormányrendelet viszont már önmagában is felvet alkotmányossági aggályokat.

 

"A bányahatóság mindenesetre nem sokat teketóriázott: heteken belül megkeresték a Fejér megyei Földhivatalt. A földhivatal pedig 2020. június 2-án –egyszerűsített határozattal – bejegyezte az elővásárlási jogot az ügyfél mind az öt ingatlanára (melyek közül kettőre még a bányatelek-jelleg sincsen feljegyezve). A hatóságok statáriálisan jártak el. Azt sem vizsgálták, hogy pontosan azok az ásványkincsek és úgy találhatóak-e meg valamennyi ingatlanon, amelyekről és ahogyan meghatározva a jogszabály rendelkezik" – írta Schiffer András.

Az ügy során bányahatóság még csak nem is értesítette a tulajdonost, hanem egyszerűen egy levélben „utasította” a földhivatalt. Az érintett perre vitte az ügyet és a Veszprémi Törvényszék megállapította: törvénytelen volt a földhivatal eljárása, hogy a bányahatóság végrehajtható határozata hiányában, egyszerűsített határozattal jegyezte be az Állam javára az elővásárlási jogot.

(Ezt a cikket az Azonnali szállította.)

 

 

Indexfotó: Wikimedia Commons – Képünk illusztráció

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló