2021. június 20., Rafael

Mindenki ügye

#ukrajna #védettségi igazolvány #utazás

Péntekről Ukrajnába is korlátozás nélkül utazhatunk a magyar védettségi igazolvánnyal

Barna Benedek 2021.06.10. 18:04

Akinek van kártyája, az mentesül a teszt és a karantén alól is.

Péntektől szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a koronavírus ellen már beoltott ukrán és magyar állampolgárok a két ország között, függetlenül attól, hogy milyen oltóanyagot kaptak

– nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a közmédiának.

 

Szijjártó Péter azt mondta: lezárultak az Ukrajnával folytatott tárgyalások, a két ország a megállapodás értelmében elismeri egymás védettségi igazolványait.

 

A miniszter emlékeztetett: a kormány hetek óta tárgyalásokat folytat több országgal arról, hogy tegyék lehetővé a beoltott állampolgároknak az utazást. Ezek a megállapodások ugyanakkor többnyire a kívántnál lassabban jönnek létre, de Szijjártó Péter szerint "ezen nem kell csodálkozni", hiszen Magyarország áll a legjobban Európában az oltással, és el kell fogadni, hogy az alacsonyabb átoltottságú országok "lassabban mozdulnak". A miniszter közlése szerint reményei szerint a következő hetekben újabb megállapodások születhetnek.

Mostanáig Albánia, Bahrein, Ciprus, Csehország, Észak-Macedónia, Grúzia, Horvátország, Marokkó, Moldova, Mongólia, Montenegró, Szerbia, Szlovénia, Szlovákia és Törökország fogadta el a magyar védettségi kártyát.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, szerdán az Európai Parlament elfogadta az uniós Covid-igazolványról szóló javaslatot. A jogszabály értelmében a tagállamoknak csak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal oltottakat kell beengedniük kötelezően. A magyar kormánynak szért kell EU-s országokkal is a fentihez hasonló kétoldalú megállapodásokat kötnie, mert nálunk más oltóanyagokat is használnak (a kínai Sinopharmot és az orosz Szputnyik V-t).

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló