2024. május 24., Eszter Eliza

Mindenki ügye

#pintér sándor #megfigyelési botrány #pegasus #nemzetbiztonsági bizottság

Nem kellett a megfigyelési botrányról beszélnie a belügyminiszternek a nemzetbiztonsági bizottságban

Papp László Tamás 2021.07.26. 12:59

Pintér Sándornak ebben a Fidesz volt segítségére, miután a bizottság kormánypárti tagjai nem mentek el a testület ülésére.

 

Elment, de ahogy sejthető volt, nem kellett beszélnie Pintér Sándornak a Pegasus kémszoftverről a nemzetbiztonsági bizottság előtt hétfő reggel. A belügyminiszternek ebben a Fidesz volt segítségére, miután a bizottság kormánypárti tagjai – ahogy ez sejthető volt – nem mentek el a testület elnöke, a jobbikos Stummer János által összehívott zárt ülésre – írja a Telex.

Így a nemzetbiztonsági bizottság határozatképtelen volt, napirendet nem fogadhatott el, Pintérnek tehát nem kellett válaszolnia arra, amire a kormány eddig sem akart: azaz, hogy bevásárolt-e a kémszoftverből és használta-e azt újságírók vagy a kormánnyal nem kifejezetten szívélyes viszonyt ápoló üzletemberekkel, politikusokkal szemben

– szól a cikk.

 

Előbbi kérdésre a kormány válasza a kezdeti, óvatos tagadás után a lebegtetés, utóbbira pedig, hogy jogellenes megfigyelés nem történt Magyarországon

Pintér ugyan többször elmondta, hogy a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén kész válaszokat adni, ezt azonban annak tudatában is mondhatta, hogy a Fidesz egy ilyen ülés összehívását nem támogatja.

pintér mti szigetváry zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI (Képünk illusztráció)

Ennek ellenére a belügyminiszter akkor is a nemzetbiztonsági bizottságra mutogatott, amikor a beszerzésről kérdezte a Telex, mondván, a testület elnökét kell kérdezni a beszerzésről.

 

Átmehetett a kérés úgy, hogy nem látszott

 

A belügyminiszter ezzel arra utalhatott, hogy a nemzetbiztonsági bizottsághoz fordulhatott a nemzetbiztonsági kabinet olyan javaslattal, amelyben a közbeszerzési eljárás alóli mentesítést kérik valamilyen eszköz beszerzéséhez.

 

Erről a mentesítésről ugyanis a nemzetbiztonsági bizottságnak kell döntenie. Információk szerint a testület most visszamenőleg átnézi az összes ilyen kérést, hogy lehet-e köztük olyan, amely a Pegasus beszerzését jelentheti. Ezek a kérelmek ugyanis csak néhány mondatosak, nem feltétlenül derül ki belőlük egyértelműen, hogy mire vonatkozik.

Ellenzéki politikusok szerint azonban Pintér ezzel csapdát állított fel, mert ha esetleg találnak is olyan mentesítési kérelmet, amelyről kiderül, hogy a Pegasusra vonatkozik, arról nem tájékoztathatják a nyilvánosságot, az ugyanis államtitoknak minősül

– olvasható a Telexen.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló