2024. május 28., Emil Csanád

Mindenki ügye

#digitális tanrend #pdsz #tanárok #tankerület

Szakszervezet: a tanárok számítógépén, személyes adataik között turkálna a magyar állam

ugytudjuk.hu 2021.03.24. 18:40

A pedagógusok saját eszközeit is ellenőrizhetnék a tankerületek egy tervezet szerint.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egy meglehetősen aggasztó megállapodástervezetre bukkant.

A főként pedagógusok számára kiküldött megállapodás engedélyt adna arra is a tankerületeknek, hogy saját, magántulajdonú számítástechnikai eszközeinket is ellenőrizhessék – holott igazából az intézmény által biztosított eszközök esetén sem feltétlen kellene ezt megengedni nekik.

- áll az érdekvédelmi szervezet közleményében, amelyet az ugytudjuk.hu idéz.

 

A megállapodástervezet elvileg a munkáltató által a munkavállaló részére átadott „információtechnológiai vagy számítástechnikai eszköz, rendszer” használatára vonatkozó általános szabályokat fektetné le. Csakhogy olyan dolgokat tartalmaz, amelyek egyáltalán nem elvárhatók a munkavállalóktól, ráadásul jogszabály nem is biztosít ilyen lehetőségeket, felhatalmazást a tankerületek számára. 

 

A szakszervezet szerint "egyértelmű, hogy ezért is készült ez az egyedi megállapodás."

 

Digitális tanrend, online oktatás? Nem probléma, hisz van a tanárnak laptopja

 

A PDSZ szerint a kormányzat a legtöbb pedagógus esetén tökéletesen meg van elégedve azzal a megoldással, hogy a digitális munkarendet majd csak megoldja valahogy saját eszközökkel, saját kútfőből – ugyanis a legtöbben nem kaptak eszközöket a digitális oktatással kapcsolatos feladatok végrehajtására. 

Annak ellenére sem kompenzálták a pedagógusokat a digitális munkarend érdekében tett beruházásaikért, megemelkedett költségeikért, hogy azt a PDSZ minden lehetséges fórumon követelte is.

Nos, úgy tűnik, hogy bár a tanárok többsége semmilyen segítséget nem kapott az eszközbeszerzésre, a kíváncsi és mindenható magyar állam már nagy kedvvel kutakodna a pedagógusok után.A megállapodástervezet legmegdöbbentőbb pontja ugyanis, hogy kiköti:

A Munkáltató ellenőrzési joga kiterjed a Foglalkoztatott saját számítástechnikai eszközére is, amennyiben a közalkalmazotti jogviszony teljesítése érdekében használja.

Ez gyakorlatban azt jelenti - hívja fel a figyelmet a PDSZ - hogy

Nem csak a munkáltatótól használatba kapott, de a saját, magántulajdonú eszközeinken is ellenőrizhet bennünket a munkáltató.

Vásárolj vírusírtót, de a költségét te állod


A csodálatosan kerek történet itt még nem ér véget, ugyanis a mindenható magyar állam mindenható és arctalan tekintetes hivatalnokai azt is kitalálták, hogy mire van joga a tanároknak, amikor a saját pénzükön vett gépeiken, a saját pénzükből vett szoftvereken látják el a munkahelyi feladataikat.

Kiköti például, hogy a foglalkoztatott köteles tűzfalat és vírusirtót használni, aminek költsége természetesen a foglalkoztatottat terheli. Előírja, hogy készítsen rendszeres mentést az adatokról, napi szinten. Ez mind téged terhel.

- írják, majd kiderül, hogy még ez nem is a legpikánsabb része az ügynek. A kormányzati elképzelések szerint ugyanis az ellenőrzés során

Mindjárt négy ember van jelen, amikor megtekintik a gépedet: az érintett Foglalkoztatott, azaz te, az adatvédelmi tisztviselő, az információbiztonságért felelős vezető, valamint az a vezető, akinek jelenlétét szükségesnek tartja a tankerületi igazgató.

- magyarul minimum három idegen pislog majd az amúgy is legendásan jól fizetett tanárok saját költségén vett gépére.

laptop-pexels (1)
Fotó: pexels.com

A megállapodástervezet szerint a tanár tudta nélkül – elvileg – nem hajtható végre ellenőrzés. Azt ugyan kikötik, hogy magántartalmakat nem tekinthet meg a munkáltató, de akkor, ha "a fájl elnevezéséből egyértelműen és minden kétséget kizáróan kiderül, hogy magáncélú a tartalma".

Azaz ha nem derül ki egyértelműen és minden kétséget kizáróan, hogy a gyomorbiopsziánk eredménye van a fájlon a saját gépünkön, hát így jártunk. Azonnal fel kell hagyni a fájl ellenőrzésével – így a tervezet –, ha kiderül, hogy  megnyitott fájl magáncélú. Ne tároljunk tehát pikáns fotóinkat többé saját számítógépeinken.

- olvasható a szakszervezet közleményében, ám a mindenható magyar állam mindenható, arctalan és nagyon kíváncsi hivatalnoka azért hagyott saját maga számára egy kiskaput:

A mappát (könyvtárat) a Munkáltató megnyittathatja a Foglalkoztatottal – távoli hozzáférés esetén megnyitja – még akkor is, ha az elnevezése magáncélú tartalomra utal annak ellenőrzése érdekében, hogy a magán- és munkahelyi tartalmak elkülönítéséről meggyőződjön. 

Vagyis magyarra lefordítva: a pedagógusok semmilyen személyes adata nincsen biztonságban, amennyiben elfogadják ezt a megállapodástervezetet.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló