2021. június 13., Antal Anett

Mindenki ügye

#orbán viktor #ellenzék #parlament

A letolvajozott és lehazaárulózott Orbán kijelentette: még húsz évig maradna a parlamentben

Barna Benedek 2021.05.31. 17:41

A miniszterelnököt kérdező ellenzéki politikusok nem fukarkodtak a jelzőkkel. Jakab Pétertől és Szabó Tímeától is elvették a szót a hétfői ülésen.

Hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések órájában kérdezték Orbán Viktort a képviselők.

 

Az ülésről beszámoló HVG cikke szerint elsőként Jakab Péter, a Jobbik elnöke szólította meg a miniszterelnököt, és jelezte, úgy érzi magát, mintha a rendszerváltás előtt lenne. Jakab a ficsúr szóról kérdezett – amelynek használatáért nemrég közel 10 milliós büntetést kapott –, és elvtársazta, régi kommunistázta a kormányfőt. Megkérdezte, hogyan nevezné az általa korruptnak tartott politikusokat. Azt is megjegyezte, hogy sértődősnek tartja a fideszeseket, hiszen ők már "mindennek" szólították az ellenzéket. Orbánt azzal vádolta, hogy Európa koldusává tette Magyarországot, majd – Petőfi után – arról érdeklődőtt: "minek nevezzelek"?

 

Orbán válaszában azt mondta, Jakbot szerinte frakcióvezető létére nem lehet komolyan venni. A miniszterelnök komédiásnak nevezte az ellenzéki politikust, aki a Ház szeme előtt csinál magából bohócot, ez pedig havi hatmillió forintba kerül a választóknak, fizetés, autó és sofőr formájában. Nem maradhatott el a kormánypártok részéről jó ideje hangoztatott állítás sem, miszerint a baloldalon Gyurcsány a főnök. Orbán szerint a volt kormányfő nem az eszéért alkalmazza a Jobbik elnökét, hanem csörgősipkáért, amit Jakab ráz. A miniszterelnök szerint szellemesebb mutatványok kellenek, arra kéri Jakabot, hogy szedje össze magát.

 

Amikor újra megkapta a szót, a Jakab újra megkérdezte, hogy hogyan szólíthatja Orbánt, majd azt mondta, egyezzenek ki a tolvajban. A Jobbik-elnök arrl beszélt, hogy szerinte a kormány a magyar családoktól lop – ekkor az ülést vezető elnök elvette tőle a szót. Amikor visszakapta, ismét bűnözőknek nevezte a kormánytagokat, úgy fogalmazott, hogy kijönne belőlük a börtönválogatott. Felmutatott egy sálat, amire az van írva: "Fizessenek a tolvajok!", ez elnök pedig ezen a ponton ismét megvonta tőle a szót.

 

Orbán másodszorra már csak röviden válaszolt Jakabnak: kijelentette, hogy szerinte a Jobbik a legkorruptabb magyar párt, amelyet most Gyurcsány vett meg. Idézta az alapító okiratukat citálja, amelyben a kommunista utódpárt ellen esküdtek fel, majd rákérdrezett, hogy Jakab mit kapott Gyurcsánytól azért, hogy ezt a Jobbik emlékezetéből végleg kitörölje.

D_SOS20210531060
Jakab Péter azonnali kérdést tesz fel Orbán Viktor miniszterelnöknek (Fotó: Soós Lajos / MTI)

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció képviselője arról beszélt, hogy a miniszterelnök múlt pénteki kijelentése, miszerint bérből él, többeket meghökkentett, és emiatt a ficsúrnál durvább f betűs szó is elhangzott a választók szájából. Az ellenzéki politikus megkérdezte, hogy a miniszterelnöknek milyen nehézségei voltak a járvány alatt, majd felsorolta azokat a munkaköröket, amelyek munkavállalóit a legsúlyosabban érintette a járvány. Arra kérte Orbánt, hogy meséljen arról, milyen hátrány érte a járvány alatt.

 

Orbán válaszában kijelentette: a baloldal csak meg akarta buktatni a kormányt a válság alatt. Szerinte bérből az él, aki nem tőkejövedelemből él, mint Gyurcsány és a DK. A kormányfő magát is alkalmazottnak tartja, fizetése össze van kötve az átlagjövedelemmel, ami szerinte ez így helyes.

 

Amikor visszakapta a szót, Arató azt mondta: "Mi valóban azon dolgozunk, hogy a mostani állását ön veszítse el, ugyanakkor nem aggódom önért, mert fordulhat mindig családi segítségért." Orbán erre elismételte, hogy ő fizetésből és nem tőkejövedelemből él. Szerinte, ha jövőre győz az ellenzék, ő a következő húsz évben is parlamenti képviselő lesz.

 

Az LMP-s Keresztes László Lóránt a Paks II.-ről kérdezte Orbánt. Mint mondta, a beruházás minimum öt évet késik és ezer sebből vérzik. Megdöbbentőnek nevezte, hogy 500 problémát találtak az orosz fél dokumentációjában. A kormány szakemberei Keresztes szerint nem válaszoltak a földrengésbiztonság kérdésére sem, és azt sem lehet még tudni, mennyibe is kerül az új blokk. A projekt generációkat adósít el Magyarországon, a kormány pedig nem tudott kedvező feltételeket kitárgyalni – jelentette ki, majd arról érdeklődött, hogy tervezik-e leállítani a beruházást.

 

Orbán a projektért felelős minisztert, Süli Jánost kérte fel válaszadásra, akinél szerinte nincs alkalmasabb a beruházás levezénylésére, és mint mondta, szakmai részletkérdésekben őt kell keresni. Általánosságban azonban közölte, hogy szerinte nincs klímavédelem és zöld jövő atomenergia nélkül, ebben pedig az Unió is támogatja ebben az országot. Hozzátette továbbá, hogy olcsó rezsi sincs atomenergia nélkül. A miniszterelnök a Paks II.-re felvett orosz hitelt kedvezőnek nevezte, és Keresztes kérdésére válaszolva kijelentette, hogy a projektet nem fogják leállítani.

D_KOS20210531066
Orbán Viktor azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Keresztes másképp látja, ő sem zöldnek, sem olcsónak, sem biztonságosnak nem látja az atomenergiát. Generációk adósodtak el a beruházás miatt – mondta, és arra kérte Orbánt, hogy ne terheljék ennek felelősségét Süli Jánosra. A miniszterelnök válaszában úgy fogalmazott: dolgozik azon, hogy Magyarországon ne csak elhelyezzék az atomhulladékot, ne csak elégessük a fűtőanyagot, majd a visszamaradott anyagot elföldeljük, hanem érdemben fel tudja dolgozni az ország ezeket. Arra kérte Keresztest, hogy inkább támogassa a terveiket.

 

Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa is kérdezte a kormányfőt. Ő idézett abból a megállapodással, amelyet a kormány kötött a fővárossal a Diákvárosról. A dokumentumban szerint a kabinet megígérte, hogy 8-12 ezer hallgatónak biztosít majd lakhatást, és a megállapodás megkötésekor nem esett szó a kínai hitelről és egyetemről. Az ellenzéki politikus arról érdeklődött, mióta hazudik az embereknek Orbán, aki szerinte úgy hozza ide a Fudan Egyetemet, hogy abba magyar diák nagyon nehezen juthat csak be. Sérelmezte, hogy több pénz jut az intézményre, mint a teljes magyar felsőoktatásra. Azt is megkérdezte, mennyit kap Orbán ezért a hazaárulásért.

 

Orbán azzal kezdte a válaszát, hogy Barack Obama volt amerikai elnök és Soros György is tartott már előadást a Fudanon. "Ennyit a kommunizmusról" – jegyezte meg. Szerinte a kínai egyet érkezése nem új dolog, hiszen már itt van, a Corvinuson. Ezután arról beszélt, hogy egyetemvárost építenek, ennek részeként megépül minden, amit vállaltak 2019-ben. Az összegekről elmondta: most a koncepciótervezetnél tartanak, az ellenzék által emlegetett számok pedig "zagyvaságok", mivel még tervek sincsenek. 2022-ben több mint ezer milliárdot fordítanak az egyetemek fejlesztésére, tévedés a 453 milliárd forint.

 

Szabó szerint nincs itt a Fudan, Orbán pedig menjen Kínába előadni a Fudanon. Azt is mondta, hogy a miniszterelnök adóssággal igázza le az országot. Lehazaárulózta Orbánt, mire a levezető elnök elvette tőle a szót. Szabó válaszul egy táblát mutatott fel, rajta Orbán-idézetekkel. A levezető elnök figyelmeztette emiatt, de Szabó kiabálva folytatta a mondandóját, majd oda akarta vitte a táblát Orbánnak.

 

A performansz után a kormányfő fontosnak nevezte a kémkedés kérdését, ami szerinte felvetődik minden egyetemmel kapcsolatban. Elmondta: a kémkedés az államközi élet szerves része, végül biztosította Szabót arról, hogy a hazai titkosszolgálatok jól működnek.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló