2024. április 20., Tivadar

Mindenki ügye

#ausztria #csehország #törökország #migráció #határvédelem

Osztrák, cseh és török rendőrök jönnek a déli határhoz, és kapunk egy csomó határvédelmi eszközt Ausztriától

Kósa András/Azonnali.hu 2022.07.29. 13:20

A Kurier osztrák lap szerint osztrák rendőri küldöttség járt nemrég Mórahalmon, akik saját szemükkel is látták, hogy a migránsok köveket, botokat dobálnak a kerítésen át, és egy rendőrautót is megrongáltak.

azonnalipp

Osztrák-magyar-szerb hármas megerősített határvédelmi együttműködésről született egy hete megállapodás Bécsben – olvasható az osztrák belügyminisztérium közleményében, amit több osztrák lap is közölt.

 

A közlemény szerint Ausztria, Magyarország és Szerbia a nyár folyamán az eddigieknél is szorosabban együttműködik a határellenőrzésében.

Ausztria támogatja a magyar és a szerb rendőrséget egy „embercsempészet elleni munkacsoport" felállításában.

Ennek keretében olyan modern eszközöket juttat a két másik országnak, mint hőkamerák, terepjárók, drónok és hőkamerás buszok, amikkel a korábbi közös műveleteket „hatékonyabbá lehet tenni".

 

A közlemény alapján több cikk született az osztrák médiában, a Kurier például még azt is leírta, hogy nemrég osztrák rendőri delegáció utazott Magyarországra, és a tagjai Mórahalomnál meglátogatták a szerb-magyar határt, ahol „romlik a helyzet”, és erről maguk is meggyőződhettek, amikor

migránsok kövekkel, botokkal dobálták meg az ott szolgálatot teljesítő magyar rendőröket akiknek megrongálódott az autójuk.

 

A lap szerint egyébként hamarosan 50 osztrák, 40 cseh és 50 török rendőr érkezik majd a határ megerősített védelmére. A lap Pintér Sándor belügyminiszterre hivatkozva azt írja, csak júniusban több mint százezren próbálkoztak a határ illegális átlépésével.

határ2
Cseh rendőrök Szegeden februárban (Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Szerbiában az Euronews szerb adása számolt be az együttműködésről, alapvetően az osztrák belügyminisztérium közleményét felhasználva.

 

Pedig februárban egyszer már látványosan pózoltak a hozzánk érkező cseh rendőrök a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségen, és Mihálffy Béla, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje biztosította személyesen a helyieket az MTI tudósítása szerint, hogy „a kormány bizonyította, odafigyel az ott élő emberekre, minden támogatást megad, hogy biztonságban érezzék magukat”.

 

(Ezt a cikket az Azonnali szállította.)

 

 

Indexfotó: Bőr Benedek / Wikimedia Commons

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló