2023. június 3., Klotild Pünkösd

Mindenki ügye

#pedagógusok #oktatás #tanárhiány #pedagógusok demokratikus szakszervezete

Összeomlás jöhet az oktatásban a tanárszakszervezet szerint

Székely Zoárd 2021.12.03. 13:56

Komoly tanárhiányra készülnek az iskolák.

 

December 15-e a határideje az első oltás felvételének az állami intézményekben. A Nemzeti Pedagógus Kar felmérése alapján az derült ki, hogy 3 ezer tanár nem tervezi felvenni az oltást,

míg az EMMI tájékoztatásában 10 százalék szerepel, ami 15 ezer fő is lehet.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja az ATV reggeli műsorában azt mondta, a 15 ezer közelebb állhat az igazsághoz.

 

Egy kérdőíves felmérést végeztek 211 intézményben, amely arra az eredményre jutott, hogy 1157-en nem akarják magukat beoltani a 8600 körüli összlétszámból.

Ez azért ijesztő, mert ha a téli szünet után ennyivel kevesebb tanár lesz, akkor nem hogy a szakos ellátást nem lehet megoldani, hanem nem lesz olyan tanár se, aki a gyerekekre vigyázzon

– hangsúlyozta.

 

Arra a kérdésre, hogy a 10 százalékos kiesés hogyan pótolható, így felelt:

Sehogy nem lehet megoldani, ebből összeomlás lesz. Covid-járvány alatt nem lehet összevonni az osztályokat.

Nagy Erzsébet úgy véli, az oltatlan tanárok elmennek egyházi vagy alapítványi iskolákba, esetleg más pályára, sőt a jelzések alapján többen már most felmondtak, mert nem akarják a nagy hullámot megvárni.

 

Szerinte megoldás lenne, ha védettségi igazolványhoz vagy laboreredményhez kötnék a tanítást, az oltatlanoknak pedig kötelező tesztelést vezetnék be.

Egyes állami iskolákban már elrendelték a tantárgyfelosztás átdolgozását, hogy így csoportosítsák át azoknak a pedagógusoknak a feladatait, akik a december 15-i határidőig sem hajlandók felvenni a kötelező koronavírus elleni védőoltást, ezért fizetés nélküli szabadságra küldik őket. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) arra figyelmeztetett, hogy ezért a munkáért helyettesítési díj jár – erről számolt be a Népszava.

osztalyterem-iskola - MTI - vajda jános--
Fotó: Vajda János / MTI

 

A PSZ szerette volna megtudni, hány pedagógus volt táppénzen az előző tanévben, mennyien voltak koronavírus-fertőzöttek és kapták meg a beígért 100 százalékos táppénzt.

 

Bár korábban részben megkapták az adatokat, most közérdekű adatigénylésüket a tankerületek, a szakképzési centrumok és az államkincstár is azzal utasították el, hogy ilyen adatokat nem tartanak nyilván.

 

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke szerint ez nyilvánvaló hazugság, hiszen a korábbi igénylésükre kaptak adatokat, igaz, az államkincstár és a tankerületek, centrumok adatai több esetben eltérőek voltak. Ráadásul míg a legtöbb helyről most lényegében ugyanazzal a központi szöveggel utasították el az igénylést, az egyik szakképzési centrumtól „véletlenül” mégis kaptak tájékoztatást. 

Ezek az adatok léteznek, de a kormányzat valamiért titkolni akarja őket

– mondta.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló