2021. június 14., Vazul

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #müller cecília #harmadik hullám

Országos tisztifőorvos: elkezdődött a harmadik hullám

2021.02.18. 12:50

Romlott a járványhelyzet itthon.

"Számos járványügyi mutatóban hanyatló tendenciát látunk", ez az elmúlt napon még inkább látszik, hiszen 2853 főre ugrott az új fertőzöttek száma, "ez az adat mindenképpen figyelemre méltó" – mondta az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján Müller Cecília a Porfolio beszámolója szerint.

 

Az országos tisztifőorvos hozzátette: a környező országokban is emelkedik az új fertőzések száma. Ugyancsak figyelemre méltónak nevezte, hogy 104 beteget elveszítettünk, igaz csak 3 százalékuk volt olyan, a kik semmilyen krónikus betegségben nem szenvedtek.

 

Jelezte, hogy sajnos mind a kórházban, mind a lélegeztetőgépen ápoltak száma,

ezek mind arra figyelmeztetnek, hogy a járvány zajlik és ismét emelkedő tendenciát mutat, egész Európa-szerte.

A romló járványügyi tendenciák miatt a tisztifőorvos szerint nagyon fontos az oltási program következetes és folyamatos végrehajtása, mert a járvány ellen csak kétféle védettség lehetséges, egyrészt a betegségen átesés – bár azt hozzátette: sokaknál csak enyhe védettség alakul ki –, másrészt pedig a védőoltás. Emlékeztetett rá, hogy már 5 vakcinafajta érhető el Magyarországon.

 

Jelezte, hogy a kínai Sinopharm vakcina kapcsán a dokumentáció egy részét már korábban megkapták, és szerdán az 550 ezer adagos szállítmánnyal együtt megkapták a teljes dokumentációt. Kifejtette: a kínai vakcina olyan, mint egy influenza védőoltás (elölt vírust tartalmaz), és könnyebb a logisztikája is, mert nem kell mélyhűtőben tárolni, szállítani.

muller_cecilia_mti
Fotó: MTI

 

Azt is elmondta ugyanakkor, hogy a Sinopharm vakcináját még vizsgálják, mert "még meg kell győződnünk a hatásosságáról, biztonságosságáról". De remélik, hogy rövid időn belül azt is rendelkezésre tudják bocsátani.

 

Müller Cecília közölte: csütörtök este érkezik egy AstraZeneca szállítmány, de kicsit kevesebb, mint várták: 88 ezer adag helyett csak 83.500 adag, ami 41.750 ember beoltására lesz elegendő. Ezt is megkapják a háziorvosok – jelezte. Ugyanakkor ezen a héten még az előző szállítmányból oltanak, közel 23 ezer embert.

Én úgy vélem, hogy a harmadik hullám elkezdődött

– reagált a kérdésre Müller Cecília. Megjegyezte, hogy sajnos az ősszel elindult második hullám nem csengett le, hanem elkezdett stagnálni 7-10 napig a fertőzések számal, és ezután az utóbbi napokben megint emelkedni kezdett. A romló járványügyi helyzet

egyértelműen látszik az adatokból, úgyhogy beszélhetünk a harmadik hullám kezdetéről

Arra a kérdésre, hogy a magyarországi szennyvíz mintákból eddig melyik koronavírus-mutáció örökítő anyagát tudták kimutatni, az volt a válasz, hogy

Magyarországon egyelőre a brit mutáns van jelen és a vizsgálatok módszertanának tovább fejlesztésével a jövő héten tudják majd megmondani, hogy melyik mutáns van még esetleg a szennyvízmintákban.

 

(Indexkép: pexels.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló