2022. május 18., Erik Alexandra

Mindenki ügye

#járvány #orbán viktor #kossuth rádió #omikron

Orbán Viktor: Jó hír, hogy az omikron nem olyan erős, mint a korábbi variánsok


És végre kijött a rendelet is a legfrissebb járványügyi szabályokkal.

Az Omikron új kihívás. Míg a korábbi variánsok nagyobb veszélyet jelentettek, mint a korábbiak, addig az omikron szélsebessen terjed, de a veszély amivel ránk tör, az gyengébb. Nem olyan erős, mint a korábbiak, ez jó hír

– mondta.

 

Mint mondta: a lélegeztetőgépen lévők száma csökkent, a kórházi ápolásra szorulók száma viszont sokkal lassabban terjed.

 

Megerősítette: február 15-től csak az minősül oltottnak, aki már megkapta a harmadik oltást. Aki nincs beoltva, az nem minősült védettnek.

Hozzátette: a karanténszabályokat is megváloztatták, amely 7 napra csökkent.

 

Azoltási akcióról szól megismételte: januárban minden csütörtökön és pénteken előzetes regisztráció nélkül is lehet oltakozni.

 

Rákanyarodva a Kossuth Rádió újságírójának úgynevezett kérdésére: "Természetesnek" nevezte, hogy a baloldal támadja a védekezést. Ami új, hogy "kamu videókat gyárt a baloldal". Hozzátette: úgy kell vitatkozni a védekezésről, hogy ne gyengítsék a járvány elleni harcot. 

Szabad és kell vitatkozni arról, hogy milyen a jó védekezést, de ezt úgy kell, hogy a védekezést ne gyengítsük

– mondta.

orban-viktor-kossuth-radio-interju-mti-szigetváry-zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A miniszterelnök egy másik, szintén nagyon kemény kérdésre válaszolva közölte: a politika közel áll a népköltészethez és az irodalomhoz, ez az egyik szépsége ennek a szakmának. 

 

Szerinte a "Magyarország előre megy, nem hátra" mondat mindenkinek mást jelent. Számára azt a küzdelmet jelenti, amit az ország az elmúlt 12 évben folytatott. Közölte: vissza akarnak jönni azok, akik korábban csődbe vitték az országot.

 

Orbán Viktor ezt követően arról beszélt, hogy a baloldal nem támogatta a benzin és élelmiszerek árainak befagyasztását, Brüsszel arra ad pénzt, hogy a migránsokat behozzuk, de a kerítésre nem, végül pedig nem támogatja az egészségügy privatizációját, miközben a baloldal – szerinte – igen (amúgy nem, de mindegy is – a szerk.).

 

Végre megszülték a részletszabályokat is

 

Bár Gulyás Gergely már a múlt heti kormányinfón bejelentette a február 15-től érvénybe lépő új szabályokat, a részletekre mostanáig várni kellett.  A Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent kormányrendelet értelmében tehát:

 

– Csak az minősül oltottnak, akik be vannak oltva (tehát a betegségen átesettek nem).

 

– Emellett elveszíti védettségi igazolását az, akinek egydózisú oltóanyag esetén az oltás óta hat hónap eltelt és az érintett újabb oltást nem vett fel, illetve "kétdózisú oltóanyag esetén a második oltás beadásának napjától a  második oltást követő hat hónap eltelt, és az érintett újabb oltást nem vett fel."

 

– Ugyanakkor, ha valaki két oltás után lesz fertőzött, akkor annak igazolásától számítva 6 hónapig továbbra is érvényes lesz az igazolványa.

 

– A megerősítő harmadik oltás után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló