2021. december 7., Ambrus

Mindenki ügye

Orbán Viktor: a kommunizmus alatt küzdöttem a homoszexuálisok jogaiért is

Barna Benedek 2021.06.24. 14:48

A kormányfő kitart amellett, hogy az új magyar törvény nem a melegekről, hanem a gyerekek és szülők jogairól szól.

Az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos brüsszeli találkozóján elsősorban a járvány kezeléséről, a migrációról és az Európai Unió külügyi kapcsolatairól lesz szó, a Tanács elnöke, Charles Michel szerint azonban az uniós vezetők csütörtök esti vacsoráján szóba kerülhet majd a melegellenes magyar pedofiltörvény is. A tanácskozást megelőzősen a külföldi újságírók is elsősorban erről a jogszabályról kérdezték a magyar kormányfőt.

 

Az MTI beszámolója szerint Orbán Viktor azzal hárította el a kérdéseket, hogy az új magyar szabályozás egy egy gyermek- és szülővédelmi törvény, amely arról szól, hogy a gyermek hogyan és miképpen ismerkedik meg a szexualitás egyébként nehéz és bonyolult kérdéskörével. Hozzátette: ennek eldöntése kizárólag a szülő dolga, így az államnak az a feladata, hogy "megteremtse a feltételeit annak, hogy a szülők ezeket a jogaikat valóban gyakorolni tudják".

 

A magyar miniszterelnök azt is elmondta, hogy szerinte a kritikusaik valójában el sem olvasták a jogszabályt. Úgy fogalmazott, hogy a törvény a gyerekek és a szülők jogairól szól.

Én a jogok harcos védelmezője vagyok. Szabadságharcos voltam a kommunizmus alatt, amikor a homoszexualitás büntetendő volt. A szabadságért és a jogokért küzdöttem, ami azt jelenti, hogy küzdöttem a homoszexuálisok jogaiért is

– jelentette ki.

 

Ez utóbbi mondata kapcsán a Telex cikke megjegyzi: a magyar jog szerint 1961-ben megszüntették a férfiak közötti, beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat büntethetőségét, így nem igaz Orbán állítása, miszerint a kommunista rezsimben büntették a homoszexualitást.

 

A kormányfő egyébként a hazai és külföldi kritikák kapcsán korábban is azt hangsúlyozta, hogy a törvény nem vonatkozik a 18 év feletti felnőttek életére. Ugyanakkor voltak, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy a fiatalok esetében komoly következményei lehetnek az új jogszabálynak: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete úgy látja, a törvény gyakorlatilag felszámolhatja a mentálhigiénés tevékenységeket, tanácsadást, segélynyújtást. Mint írták,

a nevelés-oktatás rendszere ilyen körülmények között – megfosztva a mentálhigiénés segítségnyújtás lehetőségeitől – képtelen lesz hatékonyan megvédeni a szexuális kisebbségekhez tartozó diákjait, kiszolgáltatva őket adott esetben erőszakos, kirekesztő dinamikáknak.

Szerintük emiatt a törvény személyes tragédiák sorát indíthatja el.

 

(Indexfotó: Laurent Dubrule / MTI / EPA)

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló