2024. április 17., Rudolf

Mindenki ügye

#európai bizottság #pedofiltörvény #homofóbia

Az Európai Bizottság megvizsgálja a homofób magyar pedofiltörvényt

Barna Benedek 2021.06.16. 19:51

Itthon már Áder János hivatalánál tüntettek, hogy ne írja alá a jogszabályt.

jelentette ki Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a testület szerdai sajtótájékoztatójan újságírói megkeresésekre válaszolva elmondta: Az Európai Bizottság tüzetesen meg fogja vizsgálni a magyar törvényhozás által kedden elfogadott, homofób pedofiltörvényt.

 

Az MTI beszámolója szerint a szóvivő hangsúlyozta:

a bizottság lépéseket csakis saját hatáskörében tud tenni, először meg kell vizsgálnunk, hogy a magyar törvény milyen pontokon ütközik az uniós joggal, mielőtt következtetéseket vonnánk le. Máskülönben tetteink nem volnának hitelesek.

Wigand aláhúzta továbbá, hogy a bizottságnak világos az álláspontja a diszkriminációval kapcsolatban, az EU célja, hogy Európában mindenki úgy éljen, ahogy akar. A testület továbbá elkötelezett a LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális) közösségek védelme érdekében.

A tagállamoknak a gyermekvédelem érdekében olyan szabályozást kell létrehozniuk, amely egyensúlyban van az olyan alapvető jogokkal, mint az egyenlőség és a szólásszabadság.

Wigand arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy a magyar jogszabály aktiválhatja- e a jogállamisági kondicionalitási mechanizmust, kijelentette: a feltételrendszer az EU költségvetését és pénzügyi érdekét védi a jogállami kötelezettségszegésekkel szemben, abban az esetben, amikor ezek az uniós források kezelését is érintik. "A magyar törvény és a jogállamisági mechanizmus alkalmazása között jelen esetben nem látok közvetlen kapcsolatot" – tette hozzá.

homofob-tuntetes
Budapesti tüntetés a törvény ellen az elfogadása előtt (Fotó: Tóth Csaba Tibor / Azonnali)

Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos egy keddi nyilatkozatban kijelentette, hogy Brüsszel kész hasonló intézkedéseket foganatosítani a törvénnyel kapcsolatban, mint amelyeket a magukat "LMBT-mentesnek" nyilvánító lengyel régiókkal szemben alkalmaztak. A bizottság tavaly elutasította a testvérváros-program finanszírozását hat olyan lengyel település számára, amelyek betiltották azonosnemű párok jogaiért folyó kampányokat.

 

A homoszexualitást a pedofiíliával összemosó törvény ellen itthon többen felszólaltak, szerdán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is kiadott egy közleményt, amelyben "ilyen formájában tarthatatlanak" nevezték a jogszabályt, amely szerintük gyakorlatilag felszámolja a mentálhigiénés tevékenységeket, tanácsadást, segélynyújtást. Mint írják:

a nevelés-oktatás rendszere ilyen körülmények között – megfosztva a mentálhigiénés segítségnyújtás lehetőségeitől – képtelen lesz hatékonyan megvédeni a szexuális kisebbségekhez tartozó diákjait, kiszolgáltatva őket adott esetben erőszakos, kirekesztő dinamikáknak.

Szerintük emiatt a törvény személyes tragédiák sorát indíthatja el.

 

Még a parlamenti szavazás előtt tartottak egy több ezres tüntetést, és szerda estére újabbat szerveztek a Sándor-palotához, Áder János köztársasági elnök hivatalához. A demonstrációval azt szerették volna elérni, hogy az államfő ne írja alá a jogszabályt.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló