2021. május 11., Ferenc

Mindenki ügye

#koronavírus #oltás #védettségi igazolvány

Így juthat védettségi igazolványhoz az, aki valamiért nem kapta meg az okmányt

ugytudjuk.hu 2021.04.27. 12:26

Két módon is lehet jelezni a problémát.

"Eredményes a küzdelmünk" – közölte Müller Cecília kedden az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

 

A WHO által meghirdetett immunizációs, vagyis védőoltásokról szóló hét második napján vagyunk. Elmondása szerint Európában a harmadik hullám leszálló szakasza figyelhető meg, jelenleg India küszködik a leginkább a járvány következményeivel, az indiai mutáns és más variánsok jelentős problémát okoznak.

A héten minden védőoltástípus rendelkezésre áll, így aki oltakozni szeretne, megteheti, minden regisztrált személy előtt nyitva van a lehetőség, hogy időpontot foglaljon

– hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

 

Kitért Szijjártó Péter ma reggeli bejelentésére, miszerint 480 ezer orosz vakcina érkezett Budapestre, emellett 355.680 adag Pfizer és 19.200 adag AstraZeneca-vakcinát is kaptunk a mai nap folyamán.

Elmondása alapján ha valakinek problémája támadna a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, az az Ügyfélkapun keresztüli ügybejelentéssel, elektronikus űrlapon jelezheti problémáját. Ezt a kormányhivatalokban is elintézhetjük, természetesen időpontfoglalással.

A magyar lakosság köréből megkérdezettek 62 százaléka oltáspárti, és már csak 19 százaléka oltásellenes

– jelentette be Müller a KSH adataira hivatkozva. Hozzátette, továbbra is érvényes az, hogy mindegyik Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, nincs idő arra, hogy várakozzunk.

muller_cecilia-koronavirus-gov
Kép forrása: koronavirus.gov.hu

A 16. héten közel 10 ezerrel kevesebb fertőzést regiszráltak, mint a 15. héten: az átlagéletkor változatlanul 44 év, a nemek szerinti megoszlás nem változott. A pozitív személyek 23%-a a 40-49 éves korosztályba tartozott, 17%-a 50-59 éves, 16% 30-39 éves, a 20-29 éves és a 60-69 éves korcsoportba alig több mint 12%-12% tartozik.

 

A területi érintettség változatlan országos szinten: továbbra is jelen van a vírus majdnem minden településen: a települések 99%-a érintett (3132 települést jelent ez), ebből mintegy 13%-ot tesz ki a főváros. A pozitív személyek száma a legnagyobb arányban Vas megyében csökkent 48 százalékkal.

 

A tisztiorvos felhívta a figyelmet a második vakcina felvételére, hiszen azzal kaphatunk teljes védelmet, ezért nem szabad elhanyagolni. Mindenkit arra kért, hogy jelenjen meg a második dózis beadásán.

Magyarországon még nem volt példa arra, hogy valakinek másféle oltást adtak volna a második oltásként, mint amit elsőre kapott, és nem is tervezünk ilyet

– felelte arra a kérdésre, hogy az első oltási reakció miatt lehet-e más típusú vakcinát kérni a második alkalommal. Az úgynevezett kevert vakcinák még csak kísérleti fázisban vannak, bizonyítás és engedélyezés esetén kerülhet csak sor magyarországi használatukra.

 

Szintén újságírói kérdésre elárulta, hogy a beoltottak körében egyáltalán nem vagy csak kevésbé alakulnak ki a klinikai tünetek, így nagyon csekély esély van arra, hogy tünetmentes, védett személy tovább terjessze a vírust. 

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló