2021. június 14., Vazul

Mindenki ügye

#koronavírus #operatív törzs #járvány #müller cecília #védőoltás

Országos tisztifőorvos: nem lesz egyből védett az, aki megkapta az oltást

ugytudjuk.hu 2021.03.09. 12:51

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy időbe telik, amíg a szervezet reagál a koronavírus elleni vakcinára.

Nagyon rövid idő alatt, néhány nap alatt több tízezerrel nőtt az aktív betegek száma – közölte Müller Cecília az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. Hozzátette: korábban sosem tapasztaltak még ekkora növekedést.

 

A legfrissebb járványadatok kapcsán után felhívta a figyelmet, hogy az új vírusvariáns rendkívül fertőzőképes, ezért tünetes személy sehova se menjen és értesítse a háziorvosát, várja meg a házi mintavételt – mondta.

Alkalmanként egész családok érkeznek a kórházakba, mindegyikük súlyos tüneteket mutatnak. A tehermentesítés mindannyiunk feladata

– mondta. Úgy vélte, a szabályok betartása az egyetlen megoldás és általunk is befolyásolható módszer arra, hogy ezt a rendkívüli növekedést megállítsuk.

 

A szennyvízben mért adatokkal kapcsolatban megerősítette: számolni kell a betegek számának növekedésével, egyetlen város esetében sem tapasztaltak csökkenést, külön említve a Budapest környéki települések mellett – többek között – Eger, Győr, Kaposvár, Salgótarján, Veszprém városát.

 

Ugyanakkor hangsúlyozta azt is: aki megkapta, megkapja az oltást, az se érezze magát még védettnek.

Ez egy hamis tévképzet, ahhoz hogy a szervezet reagáljon a vakcinára, legalább két-három hét kell

– tette hozzá.

muller_cecilia-koronavirus-gov
Müller Cecília (Kép forrása: koronavirus.gov.hu)

Közölte azt is, hogy megkezdődik a rendvédelmi dolgozók és a katonák oltása is.

 

Az országos tisztifőorvos emellett védelmébe vette a sokat kritizált oltási tervet: Szerinte jó ütemben és folyamatosan halad az oltások beadása, jelenleg elsősorban az időseket és betegeket oltják. Közlése szerint jelenleg van 100 ezer Szputnyik, 120 ezer Pfizer, de még a héten kapnak a háziorvosok 105 ezer AstraZeneca-t is, sőt, utóbbi esetében a hétvégén elmaradt oltásokat is pótolják vasárnapig.

 

Így utazhatunk Ausztriába

 

Megváltoznak az Ausztriába történő beutazás, illetve az átutazás szabályai – közölte az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

 

Kiss Róbert alezredes elmondta: Ausztria – több más európai országgal együtt – Magyarországot is a magas fertőzöttségű országok kategóriájába sorolta. Az osztrák-magyar határszakaszon vizsgálják a Németországba való továbbutazás feltételeit is: ha a célország Németország, és oda a beutazás feltételei nem állnak fenn, már az Ausztriába belépést is megtagadják.

 

Emlékeztetett: Hétfőtől szigorított szabályokkal mindenhol kötelező lett a maszkviselés. Ennek nyomán az eddigieknél lényegesen több, összesen 504 rendőri intézkedésre volt szükség emiatt. Ugyanakkor kiemelte: ahol eddig nem volt kötelező a maszkviselés, ott a legenyhébb intézkedéssel, figyelmeztetéssel éltek a rendőrök.

 

Via ugytudjuk.hu

 

(Indexkép: Balázs Attila / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló