2021. szeptember 26., Jusztina

Mindenki ügye

#koronavírus #operatív törzs #vakcina #védőoltás #astrazeneca #janssen

Országos tisztifőorvos: jövő héten érkezhet az egydózisú koronavírus-vakcina Magyarországra

ugytudjuk.hu 2021.04.08. 14:32

Müller Cecília azt is közölte csütörtökön, hogy az uniós gyógyszerhatóság állásfoglalását követve továbbra is használják az AstraZeneca oltóanyagát.

Müller Cecília az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján elmondta, hogy az országban eddig 2 millió 608 ezer embert oltottak be idáig, így a magyar lakosság 26 százalék vált beoltottá. Az országos tisztifőorvos azt is bejelentette, hogy a Janssen egydózisú oltóanyaga a jövő hétre várható, 28 ezer 800, egy adagos vektorvakcina érkezik Magyarországra. Müller kiemelte, hogy az uniós számokhoz képest nagyon jól állunk, a mai nap elértük az uniós átlag dupláját, az Európai Unió tagállamaiban ugyanis átlagosan 13 százalékos az átoltottság. 

 

Mindeközben folytatódik az iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozók oltása, csütörtöktől vasárnapig, soron kívül, 100 ezer főt hívnak be. Müller felidézte, hogy az elmúlt napokban fő hír volt, hogy az AstraZenecával kapcsolatban állást foglalt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). A Gyógyszerügynökség kimondta, hogy lehet összefüggés a vakcina és a trombózis között, de ebben még tovább kell vizsgálódni. Az EMA álláspontja az, hogy továbbra is javasolt ennek az anyagnak a használata. Müller a tájékoztatón azt is megosztotta, hogy rendelkezésre állnak magyar információk is, ezek alapján kimondható, hogy Magyarországon eddig még nem okozott vérrögképződést az oltóanyag. 

müller mti botár gergely
Fotó: Botár Gergely / MTI

 

Az országos tisztifőorvos az aktuális járványadatokra kitérve elmondta: 272  fertőzött hunyt el az elmúlt 24 órában, ez a szám még mindig magas. Az elhunytak között vannak fiatalok is, Müller pedig kiemelte, hogy az elhunytak listáján hamarosan meg fog jelenni egy nyolc hónapos csecsemő is. A kisbabát azonban nem a koronavírus győzte le, a gyermek meningococcus baktériummal fertőződött meg, ami agresszív lefolyású betegséghez vezetett. Magyarországon viszont minden olyan elhunyt nevét megjelenítik a listán, akik szervezetében a haláluk idején jelen volt a vírus, így történt ez a csecsemő esetében is. Müller szerint ez az eset is jól mutatja, hogy a koronavírussal egyidejűleg több más betegség is jelen van az országban.

 

Az országos tisztifőorvos azonban egy kis jó hírt is közölt, 13. héten történt egy kicsi csökkenés a heti új fertőzöttek tekintetében, ami Müller szerint egy kis bíztató jel. A héten 11 ezer 725-tel csökkent a beazonosított fertőzöttek száma, a fertőzöttek átlagéletkora 46 év. 3122 település érintett a járványban, ez az összes településünk 99 százaléka. Az egyes megyéket önmagukhoz hasonlítva az előző héthez képest a fertőzöttek száma a legnagyobb arányban Baranya megyében nőtt, itt 15 százalékos volt az ugrás. A legjelenetősebben Vas és Győr-Moson Sopron megyékben csökkent a fertőzöttek aránya, Vasban 32 százalékkal, Győr-Moson-Sopronban 31 százalékkal csökkent a betegek száma.

 

Müller szerint ezek a számok is bizakodásra adnak okot, a napokban elérhetjük a platót, azt még viszont nem látni, hogy ez a szakasz meddig fog tartani. 

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló