2022. november 28., Stefánia

Mindenki ügye

#szociális válság #egyedül

Önmagad, a családod, az egyházad végül az állam - a tőrőlmetszett liberális világkép Fidesz módra

Csarnó Ákos 2022.10.20. 13:04

Segíts magadon, mert az isten sem segít meg Magyarországon a Fidesz tervei szerint.

A kormánytöbbség módosítani fogja a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényt.  A jóléti állam elleni neoliberális állásfoglalásról és annak drámai következményeiről van szó a módosításban – hívta fel a figyelmet a durva változtatásokra Ungár Péter országgyűlési képviselő (LMP).

A következő szerepel a módosított törvényben:

„2. § (1) Az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős.

(2) Ha az egyén a szociális biztonságának megteremtésére önhibáján kívül nem képes, abban – anyagi lehetősége és személyes képessége arányában – a hozzátartozó kötelessége segíteni.

(3) Ha az egyén megélhetése önmaga és a hozzátartozók által nem biztosítható, a lakóhelye szerinti települési önkormányzat gondoskodási kötelezettsége áll fenn.

(4) Az állami támogatásban részesülő karitatív szervezetek feladata a szociális biztonságban nem élők felkutatása és – erejükhöz mérten történő – segítése.

(5) Ha az egyén szociális biztonsága a (4) bekezdésben foglaltak ellenére nem teremthető meg, annak biztosítása az állam kötelezettsége.”

Ez azt jelenti, hogy az emberért önmaga felelős, utána a családja, azután az egyház és csak legvégül felel az állam. Ez részben a szekuláris szociális ellátórendszer elleni ideológiai támadás, részben az egyedülálló és gyermektelen emberek másodosztályú állampolgárrá minősítését jelenti – emelte ki a képviselő.

A jelenlegi szabályozás egyáltalán nem ennyire sorrendszerű:

2. § A szociális ellátás feltételeinek biztosítása – az egyének önmagukért és családjukért, valamint a helyi közösségeknek a tagjaikért viselt felelősségén túl – az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatoknak a feladata.

Ha valaki 76 évesen demens lesz és gyermektelen és ateista, akkor az államnak kell nyújtani neki méltó ellátást. Ezért fizette a közteherviselést. Amit a kormánytöbbség itt ír az a világnézeti semlegességnek, a demográfiai valóságnak, és az ember, mint egyén méltóságának teljes ellentétje. Aki szerint hazánkban az idősgondozást vagy a felnőtt fogyatékos gyermekek gondozását elég annyival kezelni, hogy majd a család megoldja, az nem ismeri a valóságot. Ebből a módosításból az is látszik, hogy nem is akarja megismerni – zárja Ungár a bírálatát.

 

indexkép: Getty Images

 

Ungár Péter résztulajdonos a portálunkat működtető Azonnali Média Kft-ben.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló