2022. augusztus 8., László

Mindenki ügye

#állatok #állatvédelem #online kérdőív

Egy hónapos online konzultációt indítottak az állatvédelemről

EÜ/MTI 2021.02.07. 15:40

Március elejéig lehet válaszolni a felmérésben feltett kérdésekre, többek között a pirotechnikai eszközökkel és a cirkuszi állatokkal kapcsolatban lehet véleményt nyilvánítani.

Állatvédelmi társadalmi párbeszéd indult, online kérdőív formájában várják a lakosság véleményét – mondta Nagy István agrárminiszter vasárnap a NOÉ Állatotthonban. A kérdőívet vasárnaptól egy hónapon át lehet kitölteni az allatvedelem.kormany.hu oldalon.

 

A tárcavezető azt mondta, a kormány és az Agrárminisztérium (AM) törekszik arra, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel elősegítse az állatok jólétének javítását és a felelős állattartás térnyerését a lakosság körében. Ebben a szellemben indítják el a társadalmi párbeszédet is, amelynek célja, hogy biztosítsák az információcserét, a szorosabb együttműködést az ágazatot érintő jogszabályok előkészítésében, az átfogó programok és stratégiai dokumentumok megalkotásában.


Nagy István szerint már hosszú évek óta dolgoznak az állatok védelme érdekében, ennek kapcsán arról beszélt, hogy ma az állatkínzás büntethetőségéről szóló magyar törvények európai viszonylatban is a szigorúbb szabályozások közé tartoznak. Külön kiemelte, hogy figyelmet fordítottak az edukációra és az ivartalanításra. Megemlítette azt is, hogy tavaly az állatvédelem tematikáját miniszteri biztosi szintre emelték az AM-ben. (Ezzel kapcsolatban egyébként nemrég Bóday Pál, a kápolnai Macskaárvaház kuratóriumi elnöke azt nyilatkozta: sok állatvédő szervezet inkább azt szorgalmazná, hogy kifejezetten környezet- és állatvédelemmel foglalkozó minisztériumot hozzanak létre, mert szerintük nem elég az állatvédelem miniszteri biztosi szintű besorolása.)

állatvédelem-nagy-nyitrai-mti
Nagy István, Nyitrai Zsolt, Schneider Kinga, a NOÉ Állatotthon szóvivője és Ovádi Péter miniszteri biztos (b-j) (Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Nyitrai Zsolt, Eger és térsége képviselője – aki miniszterelnöki megbízotti minőségében volt jelen a bejelentésnél – elmondta: az online felmérés március 7-ig tart, így vasárnaptól egy hónapig várják a véleményeket. Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos pedig azt közölte, hogy a felmérés 13 kérdést tartalmaz, két fő gondolati kör mentén épül fel: az első az állatvédelemhez kapcsolódó jogszabályi környezet, a második pedig a felelős állattartás helyzete.


A témák egyaránt érintik a társállatok és a gazdasági haszonállatok helyzetét.

A felelős állattartáshoz kapcsolódóan kíváncsiak a lakosság véleményére a civil szervezetek támogatási rendszerével, az oktatással, a kóbor állatok helyzetével, a bántalmazást elszenvedő haszonállatokkal kapcsolatban is. A jogszabályi környezet felülvizsgálatával kapcsolatban várják a véleményeket a nem megfelelő állattartással szembeni fellépésről, az állatkínzás büntetéséről, a tiltott állatviadal szabályainak szigorításáról, a pirotechnikai eszközök használatáról és cirkuszi vadállatok helyzetéről is – fűzte hozzá.

(Indexkép: Szigetváry Zsolt / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló