2022. augusztus 14., Marcell

Környék ügye

A kápolnai Macskaárvaház vezetője szerint saját minisztérium kellene az állatvédelemnek

2019.11.30. 00:00

A területnek most miniszteri biztosa van, de Bóday Pál úgy látja, hogy abból a pozícióból nem lehet eredményt elérni.

 

Ovádi Péter állatvédelemért felelős miniszteri biztos kedden közölte: felmentést kapnak a kijárási tilalomra vonatkozó rendelkezések alól az állatvédők szilveszter éjszakára. Bóday Pál, a kápolnai Macskaárvaház kuratóriumi elnöke a 24.hu-nak a bejelentésre reagálva azt nyilatkozta:

 

A tűzijátékok sikertelen betiltása után Ovádi Péter most azt próbálja eredményként tálalni, hogy az állatvédők december 31-én este 20 óra után is az utcán lehetnek

 

A Macskaárvaház vezetője szerint Ovádi állításával szemben ehhez valójában semmiféle kivételes rendőrségi felmentésre nincs szükség, az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek ugyanis a kijárási tilalom ellenére eddig is biztosíthattak igazolást a munkatársaik számára, ha éjszaka kellett mentési munkákat végezniük. Az igazolás kiadásához csak egy formanyomtatványt kellett letölteniük az internetről.

 

Bóday Pál (Fotó: kekesonline.hu)


Az állatvédők régóta szorgalmazzák a szilveszteri tűzijátékozás betiltását, ami megvédhetné a kutyákat és a más házi kedvenceket a durrogtatás okozta stressztől, ezt azonban idén sem sikerült elérni (magánterületen lehet pirotechnikai eszközöket használni). Bóday szerint egyébként az állatvédelem miniszteri biztosi szintű besorolása azt jelzi a területen működő szervezeteknek, hogy a kormányzat továbbra sem veszi komolyan az ügyet.

 

A Macskaárvaház vezetője korábban önkéntesként segítette a fideszes képviselő és miniszteri biztos Nyitrai Zsolt tevékenységet, mivel ő felelős a kiemelt társadalmi ügyekért, és hosszú időn keresztül az állatvédelem a feladatkörébe tartozott. Bóday Pál szerint akkoriban szóba került a Büntető törvénykönyv szigorítása, sőt egy állatvédelemmel foglalkozó nemzeti konzultáció elindítása is, csakhogy az elkötelezett tanácsadók háttérmunkája végül semmilyen gyakorlati eredménnyel nem járt, a törvényhozás szintjére egyetlen javaslat sem jutott el.

 

Nem véletlen, hogy sok szervezet akkor lenne elégedett, ha egy kifejezetten környezet- és állatvédelemmel foglalkozó minisztériumot hozna létre a kormány. Egy állatvédelmi miniszteri biztos gyakorlatilag csak kívülről kiabálhat be az államigazgatás magas falai mögé. Amíg az állatvédelemnek nincs integráns helye a természetvédelemmel és többek között az élelmiszer-biztonsággal együtt a kormányzatban, addig meggyőződésem szerint nem lesz áttörés az állatvédelemben Magyarországon

 

– fogalmazott az állatvédő.

 

A Macskaárvaház Alapítvány egyébként – Mint a 24.hu írja – november végén, több Heves megyei ellenzéki politikus részvételével megtartott szakmai találkozójára meghívta Illés Zoltán, a Fidesz egykori országgyűlési képviselőjét. A találkozón az Orbán-kormány volt környezetvédelmi államtitkára jelenlétében javaslat született arra, hogy a kabinetnek Illés vezetésével kellene felállítania az új környezetvédelmi tárcát.

 

(Indexkép: pixabay.com)

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló