2024. július 22., Magdolna

Mindenki ügye

#gáz #gázár #rezsicsökkentés

Olyan gázárat mondtak be az oroszok, hogy a gatyánkat is a kályhába fogjuk dobni

Nagy Donát 2022.08.17. 08:35

A rezsicsökkentés pedig mehet a kukába.

Egészen elképesztő gázárat mondott be a téli hónapokra a Gazprom, adta hírül a Portfolio.

Az oroszok ugyanis gyakorlatilag azt vázolták, hogy további legalább 60 százalékos áremelést terveznek.

Ha pedig ez bekövetkezne, az azt jelentené, hogy egy köbméter gáz tőzsdei ára a mostani 950 forint körülről 1600 forint fölé ugrana, azaz komolyan felvetődne az a kérdés is, hogy mi lesz a magyar rezsicsökkentés frissen bejelentett szabályaival. 

 

A lap emlékeztet, most úgy néz ki a helyzet, hogy az átlagfogyasztás feletti részre köbméterenként augusztustól 732,4 forintot, októbertől 752,5 forintot kell fizetnie a lakosságnak „piaci” árként. A januártól érvényes árakról még nincs döntés, de közben a Gazprom az idei számoktól közel 1000 forinttal magasabb tényleges piaci árat vetített előre.

 

A mostani tőzsdei gázár nagyjából 2400 eurós, azaz közel 2500 dolláros, árszintet jelent ezer köbméterenként, ami a Gazprom közleménye szempontjából fontos adat, ugyanis a cég azt is beleírta a közleménybe, hogy

a konzervatív becslések szerint – ha ezek a tendenciák fennmaradnak – az árak meg fogják haladni a 4000 dollárt ezer köbméterenként ezen a télen.

Azaz a Gazprom gyakorlatilag azt vázolta, hogy az európai gázexportja télre legalább 60 százalékos további gázár emelkedést fog elérni.

 

Talán nem is kell magyarázni, hogy az oroszok jelzésének akár nagyon komoly negatív következménye is lehet a magyar gázpiaci "rezsicsökkentésre". Ha ugyanis tényleg jelentősen tovább emelkednének a tőzsdei gázárak télre és ha ezzel együtt a magyar állam gázbeszerzési költségei emelkednének, akkor ez óriási pluszterhet jelentene az államnak, és így a magyaroknak.

 

A rezsicsökkentés keretében ugyanis 102 forintért adják el a lakosságnak a gáz köbméterét, míg az oroszok azt vázolták, hogy 1600-1700 forint körüli gázár is jöhet télen, írja a lap.

 

Megjegyzik, hogy a magyar állam lényegében a holland tőzsdei (TTF) árhoz igazodva veszi az oroszoktól a gázt, sőt, azt hangsúlyozzák, hogy az ár a mostani helyzetben másodlagos, az a lényeg, hogy kapjunk elég gázt.

 

De nemcsak a gázfogyasztók pénztárcájára nézve borúsak a kilátások, hanem az áramfogyasztókéra nézve is, hiszen a gázárak az áramárakat is az égbe küldték már eddig is, így mindez nemcsak a gáz-, hanem az árampiaci rezsicsökkentés új szabályait is felboríthatja.

 

Emlékeztetünk rá, hogy az Orbán-kormány jó 11 hónappal ezelőtt, még a választásokat megelőzően kitartóan hirdette, hogy

aláírásra került az orosz Gazprommal az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződés, amely ebben a bizonytalanságokkal teli világban tizenöt évre garantálni tudja Magyarország energiaellátásának biztonságát.

Hát, ennyit lehet ezekre a közleményekre alapozni.

 

Címlapkép: MTI

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló