2022. szeptember 25., Eufrozina Kende

Mindenki ügye

#zöldfül #fűtés #áram #spórolás

Nyugaton nem ciki az áramon vagy a fűtésen spórolni

Nagy Donát 2022.08.16. 07:09

A magyar kormány viszont egyelőre óckodik a jótanácsoktól, mármint ezen a téren.

Európa több országában is elkezdték a fogyasztók edukálását és hozzászoktatását a spóroláshoz, a különböző praktikákat a 444 szedte össze.

 

Spanyolországban például nem szabad 27 foknál alacsonyabbra állítani a légkondicionálót, télen pedig maximum 19 fokra fűthetnek fel bizonyos épületeket. Ide tartoznak a hivatalok, bankok, üzletek, bevásárlóközpontok, mozik, szállodák, éttermek, kocsmák, tömegközlekedési várók és repterek. Csukva kell tartani az ajtót, nehogy kiszökjön a meleg vagy a hideg, és este tíz után nem világíthatnak a kirakatok.

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy akár egyetlen kilowattórát is elvesztegessünk

– magyarázta a spanyol klímaügyi miniszter, miután a kormány augusztus elején jóváhagyta az új energiatakarékossági intézkedéseket.

 

A tervek szerint a műemlékeket sem fogják kivilágítani.

A cikk szerint Madrid tartomány jobboldali vezetője viszont azt mondta, csak azért sem fogja betartani a kormány rendelkezését, mert az baloldali, és szerinte a sötétség árt a közbiztonságnak és a turizmusnak, sőt, szegénységet és szomorúságot hoz.

Németországban, Berlinben már áprilisban elkezdték a spórolást, amikor bejelentették, idén nyáron két fokkal hűvösebbek lesznek a gázfűtéses, kültéri medencék. Ami tavasszal jelképes fővárosi intézkedésnek tűnt, mostanra már általánossá vált, és több területen is alkalmazzák. 19 fokra fogják letekerni a fűtést a középületekben, leszámítva a kórházakat és a szociális intézményeket. A folyosókon, hallokban egyáltalán nem lesz fűtés. A készülő miniszteri rendelet szerint le kell állítani az épületek, illetve a műemlékek, szobrok, hidak díszvilágítását, és a reklámhordozó felületeket sem szabad kivilágítani.

 

Franciaországban, Párizsban rendőrök ellenőrzik a boltokat, és 150 eurós (60 ezer forintos) bírságot szabnak ki, ha tárva-nyitva hagyják az ajtót, amíg megy a klíma. Azt írják, a boltosok nagy része nem ellenkezik, de van, aki inkább fizet, csak ne veszítse el a vevőket, akik esetleg a csukott ajtó miatt nem mennek be. A nagyobb üzletláncok közül többen is zárás után lekapcsolják a kivilágított feliratokat, és csökkentik a fényerőt a boltokban.

Éjjel egytől reggel hatig a hirdetőfelületeket sem szabad kivilágítani.

Görögországban is 27 fokos határt szabtak a légkondiknak, továbbá árnyékolókkal kezdték felszerelni a középületek ablakait, Olaszországban pedig szintén a spanyollal megegyező, 19-27 fokos ajánlás van érvényben a közintézményekben.

 

Írországban arra kérték a lakosságot, hogy a folyosón 15, a hálószobában 18, a többi helyiségben maximum 20 fokra állítsák a termosztátot.

 

A cikk szerint ugyan egyre több európai országban vállalják fel a kormányok, hogy spórolni kell az energiával, Magyarország egyelőre nem tartozik ezek közé. Július óta uniós terv is van a takarékoskodásra, amit rajtunk kívül mindenki más jóvá is hagyott.

 

Címlapképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló