2021. május 14., Bonifác

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #koronavírusteszt

Nyalókateszt: gyermekbarát módszert próbálnak ki a koronavírus kimutatására Ausztriában

ugytudjuk.hu 2021.04.10. 17:46

Az óvodák eddig nagyrészt tesztmentes zónák voltak az országban, ezen változtatnának.

Az osztrák óvodák gyermekeit alig vizsgálják a koronavírus szempontjából. Bécs egy kísérleti projektet, az úgynevezett "nyalóka" tesztet indította el, amihez húsvét után Alsó-Ausztria és Burgenland is csatlakozott - írja a Vienna.at.

 

A cikk szerint míg a gyermekek és serdülők csak negatív koronateszttel járhatnak osztálytermi órákra február eleje óta, az óvodák továbbra is nagyrészt tesztmentes zónák Ausztriában. Bár a munkavállalóknak heti rendszerességgel részt kell venniük antigénvizsgálatokon, a gyerekeket nem szűrik.

 

Alsó-Ausztriában, Bécsben és Burgenlandban azonban jelenleg folyamatban vannak a "nyalóka" tesztekkel folytatott kísérleti projektek.

 

Alsó-Ausztriában és Burgenlandban antigénteszteket alkalmaznak, Bécs viszont nyalóka formájú PCR-tesztekkel próbálkozik a legfiatalabbakon. Jelenleg öt óvodában folytatnak egy több hétig tartó vizsgálatot Manuela Födinger, a bécsi Favoriten Klinika Laboratóriumi Diagnosztikai Intézetének vezetője részvételével.

lollipop-tests-16-9-3216445462557-800x450
Kép forrása: vienna.at

A "nyalókákat" egy és hat év közötti gyermekeken próbálják ki. A nehézség jelenleg az, hogy elegendő mennyiségű nyálat nyerjenek a nyalókból a PCR-teszthez. A tesztek kiértékelése hosszabb ideig tart, mint a gyorsteszteknél, de ha az eredmény pozitív, akkor nem kell újabb tesztet végrehajtani.

 

A teszt során a nyalókát egy bizonyos ideig előre-hátra kell mozgatni a száj elülső részén. Burgenlandban körülbelül 11.000 darabot kaptak az óvodás és bölcsődei gyermekek szülei, még a húsvéti ünnepek körül, és felkérték őket, hogy a gyerkőcök visszatérte előtt végezzék el a tesztelést. 

 

Eközben Felső-Ausztriában a "nyalókateszteket" más célra vásárolták: a kórházakban lévő gyerekek tesztelésére fog szolgálni.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló