2022. október 4., Ferenc

Mindenki ügye

#ukrajna #novák katalin #háború

Novák Katalin: Magyarország követeli minden háborús bűn kivizsgálását

Barna Benedek 2022.05.30. 14:07

Egy ukrán adománygyűjtő műsorban beszélt az államfő.

 

Magyarország és a magyar emberek az ártatlan áldozatok mellett állnak, csak a békére vágyunk – mondta Novák Katalin köztársasági elnök a jelenleg egyetlen működő ukrán tv-csatorna adománygyűjtő műsorában hangzott el. Hétfőn a magyar államfő közösségi oldalra is felkerült az üzenetét közvetítő videó.

 

Mint az MTI írja, az ukrán csatornán vasárnap vetítették a Save Ukraine - StopWar jótékonysági televíziós műsort, ebben szólalt fel felkérésre Magyarország köztársasági elnökeként Novák Katalin más állam- és kormányfők mellett. Így többek között Albánia, Lettország, Ausztria, Szlovénia, Észak-Macedónia és Nagy-Britannia vezetői tolmácsolták népük üzenetét a nézők felé rövid videóüzenet formájában. A műsorban zenei előadások is elhangzottak.


Novák Katalin – aki ukrán nemzeti színekbe öltözött, kék ruhát és sárga fülbevalót viselt – üzenetében kiemelte:

Magyarország egyértelműen elítéli az orosz agressziót és Ukrajna fegyveres megtámadását, követeli minden háborús bűn kivizsgálását, és megfelelő büntetést kér azokra, akik ezeket az emberiség elleni barbár tetteket elkövették.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: Magyarország továbbra is elkötelezett amellett, hogy biztonságos menedéket nyújtson az ide érkezett több mint 700 ezer menekültnek, "továbbra is ellátjuk a sebesülteket, élelmiszert küldünk az otthon maradóknak, tanulási lehetőséget kínálunk a hazánkba érkező gyerekeknek, fedelet, ételt és munkát biztosítunk a családoknak, ameddig arra szükség van".

Magyarország és a magyar emberek az ártatlan áldozatok mellett állnak, csak a békére vágyunk; minél előbb, annál jobb"

– fogalmazott.

 

Az adománygyűjtő műsorról az EuroNews készített magyar nyelvű összefoglalót, ez alább megtekinthető, az államfő teljes üzenetét pedig ITT lehet meghallgatni.

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló