2021. december 7., Ambrus

Mindenki ügye

#koronavírus #kórház #műtét

Nincs elég kórházi dolgozó és betegágy, lemondják a halasztható operációkat

Nagy Donát 2021.11.10. 08:47

Aki már bekerült a kórházba, azt még megműtik, azonban akit még nem vettek fel és halasztható a beavatkozása, azt nem engedik befeküdni.

Empatikusan, kellő rutinnal rendelkező kollégák rendezzék a lemondásokat

– kérik kórházigazgatókat a Népszava birtokába került levélben.

 

Aki már benn van a kórházban azt megműtik, de akit még nem vettek fel, és halasztható a beavatkozása, annak lemondják az operációját – ez olvasható ki abból a lap birtokába került levélből, amit az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese, Takács Péter küldött a centrumkórházak vezetőinek.

plastic-surgery-4475082_1280
Illusztráció, fotó: Pixabay

 

A levelet vasárnap küldték ki, ami azért is érdekes, mert az operatív törzs a nyilvánosság előtt tegnap is csak lehetőségként beszélt minderről, amikor azt közölte:

A betegek védelméért és az egészségügyre háruló teher csökkentéséért egyes kórházakban ismét szükségessé válhat a halasztható műtétek elnapolása.

A lap megemlíti, már több beteg is a saját bőrén érezhette, hogy a korábbinál jobban akadozik az ellátás. Az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet ambulanciáján például már napok óta csak a sürgős reumatológiai és immunológiai eseteket, illetve a biológiai terápiás infúzióra érkezőket fogadják. Minden egyéb időpontra történő előjegyzést felfüggesztettek.

 

Az intézkedés hátterében az állhat, hogy a kórházak levelet kaptak arról, növelniük kell a koronavírusos betegek ellátására rendelt kapacitásukat és ezzel az egyéb, nem covidos betegellátás korlátozása is együtt jár. Az OKFŐ főigazgató-helyettesének levelében az áll: az intézmények ágyainak húsz százalékát kell felszabadítani úgy, hogy abból minden tizedik lélegeztetésre, illetve intenzív ellátásra is alkalmas legyen.

 

Mint ahogyan az várható volt a kora őszi nagy tömegrendezvények után – Békemenet, Vadászati kiállítás stb., amelyeken a kormány valamennyi járványlassító intézkedését felfüggesztette –, megugrott a betegek száma, ami egyre nagyobb terhet ró az ellátórendszerre.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló