2021. június 24., Iván

Mindenki ügye

#szobor #neonácik

Neonácik döntöttek le egy köztéri szobrot Budapesten, mert zavarta az érzékenységüket

Azonnali 2021.04.02. 11:04

Büszke, fehér, heteró fajmagyarok tettek rendet a fejekben, nehogy véletlenül elfelejtsük őket.
Péntek reggel a neonáci Légió Hungária aktivistái ledöntötték azt a szobrot, amelyet éprilis 1-jén, csütörtökön adták át Budapesten. Szalay Péter "Black Lives Matter" címre keresztelt, eleve csak pár hétre felállított köztéri alkotása az amerikai Szabadság-szobrot térdelve ábrázolta, és szivárványszínűre festették - írta az Azonnali.

azonnali blm szobor1

A IX. kerületi Ferenc térre felállított, mindössze 1 méteres szobor sokaknak nem nyerte el a tetszését: már a pályázat kihirdetése után többen jelezték, hogy szerintük azt nem kellene kiállítani, és le kellene dönteni: Bayer Zsolt kormányközeli publicistán át a szélsőjobboldali Mi Hazánktól egészen a neonáci Légió Hungáriáig.

 

Már az átadás napján atrocitások érték a szobrot: egy órával annak kiállítása után a Mi Hazánk és a Légió Hungária aktivistái közös akcióban kordonozták körbe a szobrot.

azonnali blm szobor2

Estére a közeli lakók kiraktak egy létrát, hogy aki meg szeretné tekinteni a keresztes kordonnal körbekerített alkotást, meg tudja tenni, azonban egy férfi ezt arra használta ki, hogy fehér festékkel leöntse a létráról a szobrot. Ezért rendőrségi szalaggal kerítették körbe, és rendőrök őrizték a köztéri alkotást.

 

Azonban úgy tűnik, hogy ez mindössze reggelig volt így. A neonáci Légió Hungária ugyanis péntek reggel egy rövid, nyolc másodperces videót tett közzé, ahogy három aktivistájuk ledönti a szobrot. Az azóta már törölt videóban az látszik, hogy három maszkos ember körbeállja, majd az egyikük második próbálkozásra ledönti a szobrot.

 

(Fotók: Azonnali)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló