2024. május 27., Hella

Mindenki ügye

#minimálbér #nemzeti konzultáció

Meglepetés: a többség 200 ezerre emelné a minimálbért a nemzeti konzultáció eredménye szerint

Barna Benedek 2021.09.07. 11:52

Először azt közölték, hogy a gazdaságot érintő kérdésekben hogyan válaszolt az 1 millió 400 ezer kitöltő.

 

Megszületettek a nemzeti konzultáció eredményei – jelentette be Novák Katalin családokért felelős miniszter, illetve Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kedden, a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

 

A Magyar Hang beszámolója szerint az eseményen először Novák számolt be az aktuális járványhelyzetről. Egyrészt arról beszélt, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint az utóbbi időben nőtt az oltakozási kedv, a harmadik oltást is egyre többen kérik. Másrészt pedig elmondta, hogy nem merült fel a szigorítás. "Semmi nem indokolja azt, hogy korlátozásokban gondolkozzunk jelenleg, nem tervezünk továbbra sem általános korlátozásokat" – jelentette ki a miniszter.

D_SOS20210907009
Fotó: Soós Lajos / MTI

Ezt követően Dömötör beszélt a nemzeti konzultációról, amelyet közlése szerint összesen 1 millió 423 ezren töltötték ki, 83 százalékuk postán, 17 százalékuk az interneten. Az államtitkár elmondta, hogy keddtől kezdődően témakörönként fogják bemutatni az eredményeket.

 

Az első, Dömötör által ismertetett témakör a gazdaságot érintő kérdésekről szólt. Az eredmények alapján

 

– 94 százalékos egyetértés van abban, hogy a leggyorsabban emelni kell a minimálbért.

 

– A kitöltők 95 százaléka értett egyet azzal, hogy ha a gazdasági növekedés lehetővé teszi, kapják vissza a családok a 2021-ben befizetett jövedelemadójukat.

 

– 98 százalék válszolt úgy, hogy a családtámogatások és a munkát terhelő alacsony adók alkotmányos védelmet kapjanak.

 

– 91 százalék támogatja a hitelmoratórium meghosszabbítását. 

 

Az eredményeket időközben a kormány Facebook-oldalán is közzétették:

 

 

A Portfolio tudósítása szerint Dömötör szavaiból az is kiderült, hogy az eredmények alapján meghosszabbítanák a hitelmoratóriumot, és az rászorultsági alapú lenne.

 

A fentieken túl Novák Katalin bejelentette, hogy azokat a felsőoktatási hallgatókat, akik nem teljesítették az előírt feltételeket és így államiból önköltséges térítésre kellett volna átmenniük, nem fogják átsorolni őket a mostani tanévben. Jelzése szerint a kedvező döntés mintegy 5 ezer hallgatót érint és kizárólagosan az idei évre, egyszeri lépésként kell tekinteni rá.

 

(Indexfotó: Ujvári Sándor / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló