2021. december 7., Ambrus

Mindenki ügye

#benzin #üzemanyag #benzinár #üzemanyagár

Nem zárhat be a benzinkút, muszáj veszteséggel árulnia a portékáját

Nagy Donát 2021.11.15. 09:42

Kompenzációt sem fognak kapni az államtól, minden betankolt literrel csak nő a veszteségük. Ma indult a 480 forintos üzemanyagok első napja.

Kemény szankciókat helyez kilátásba a jogszabály, ha egy benzinkút-üzemeltető kibújna az árkorlát betartása alól, írja a Magyar Nemzet. Mától ugyanis legfeljebb 480 forintot kérhetnek az üzemanyagtöltő állomások a 95-ös benzin és a normál gázolaj literjéért a kormány csütörtökön bejelentett intézkedése értelmében. Az árplafon nem vonatkozik a prémium üzemanyagokra.

 

Az egyik legfontosabb szabályozási kérdés annak szankcionálása, ha valamely töltőállomás üzemeltetője nem tartja az árplafont. Ilyen esetben

a büntetési tétel százezer és hárommillió forint közötti lehet, és akár naponta több alkalommal is kiszabható a bírság, ha újfent ellenőrzik a kutat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai. Súlyosabb esetben a pénzbírság mellett az állomás négy naptól fél évig terjedő bezárását is elrendelheti a hatóság.

A lap szerint az is szabálytalan, ha a szokásos nyitvatartási időnél rövidebb ideig tart nyitva a benzinkút, vagy egyáltalán ki sem nyit.

A rendelet betartása alól ugyanis nem lehet kibújni a kút teljes bezárásával, mivel ha a hatálybalépés előtti utolsó három hónapban forgalmazta a szóban forgó termékeket, köteles azt folytatni a következő három hónapban is.

 

A töltőállomás maximum akkor hirdethet üzemszünetet, ha hét napon belül 48 órán át nem tudja biztosítani a maximált árú üzemanyagok árusítását – vagyis készlethiány esetén.

gas-station-727162_1280 (1)
Illusztráció, fotó: Pixabay

 

A kiskereskedők túlnyomó többségét képviselő Magyar Ásványolaj-szövetség (MÁSZ) nemtetszését fejezte ki, és közleményben jelezte, hogy bízik benne, a kormányzat folyamatosan követni fogja a folyamatokat, és kész lesz egyeztetni a piaci szereplőkkel. A MÁSZ szerint továbbá nem igazságos, hogy a döntés számításon kívül hagyta az árszintre ható és a kormányzat hatáskörébe tartozó elemek, mint a jövedéki adó, a készletezési díj és az általános forgalmi adó (ÁFA) esetleges csökkentését.

 

A kormány álláspontja szerint viszont a jövedéki adó összege így is az Európai Unió által "elvárt" szint alatt van, a készletezési díj pedig a végső árnak csak mintegy egy százalékát teszi ki. Az áfacsökkentés pedig szerintük már többször sem hozta meg a várt eredményt: az árszint maradt, a kisebb áfakulcsból adódó különbség pedig a kiskereskedők zsebébe vándorolt ahelyett, hogy a fogyasztók pénztárcájában maradt volna.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló