2022. november 30., András Andor

Mindenki ügye

#petíció #betegség #endometriózis #magyar kormány

Nem nagy meglepetés, de a kormány az endometriózisban szenvedő nőket is magára hagyja

Székely Zoárd 2021.05.13. 10:26

Az érintettek éveket is várhatnak az állami ellátásra, ha nem tudják kifizetni a magánkezelést.

Az életünkről kell lemondani a betegség miatt: mi, akik ebben érintettek vagyunk, "csak" meggyógyulni szeretnénk, és minden vágyunk, hogy gyermekünk születhessen. Ebbe a lelkileg, testileg és anyagilag is megterhelő folyamatba teljesen össze lehet törni

– nyilatkozta az Azonnalinak egy neve megváltoztatását kérő nő.

 

A lap az endometriózisban szenvedő nők életéről és nehézségeiről számolt be, ugyanis miközben a betegek számára komoly problémát jelent, hogy veszélybe kerül a gyermekvállalás lehetősége, a "családbarát kormány" választásra kényszeríti az érintetteket:

vagy kifizetik a magánegészségügy többmilliós árait, vagy éveket várnak az állami ellátásra.

Az endometriózis kapcsán Szél Bernadett (független) többször is felszólalt a parlamentben, sőt petíciót is indított a betegek közfinanszírozott ellátásáért.

szél-bernadett
Fotó: MTI/Kovács Attila

Ennek hátterében a tavaly november 18-án életbe lépett új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény áll, ami túl azon, hogy – a hálapénz problémáját megszüntetendő – megtiltotta az egészségügyi dolgozóknak, hogy az állami és magánszférában is párhuzamosan végezzenek munkát, azt a lehetőséget is megszüntette, hogy egyazon orvos a betegét szabadon mozgathassa az állami és a magánegészségügy között.

Mindezt ráadásul úgy, hogy az endometriózissal foglalkozó szakorvosok, specialisták jószerivel inkább a magánegészségügyet választották az állami helyett, fizetésemelés az állami jogviszonyban ide vagy oda, így a betegek jó része is oda kell menjen, és – ha csak nem akar egy teljesen másik, az állami egészségügyben dolgozó orvoshoz menni, és kivárni ott a sorát – vállalnia, hogy kifizeti a magánegészségügyi ellátás magasabb költségeit

– állítja Szél Bernadett.

 

De hogy miért jelent ez problémát? Az endometriózis ugyanis nem életveszélyes, jóindulatú, de az életminőséget rendkívüli módon romboló betegség tud lenni.

 

A szokásos menstruációs ciklus során a méhnyálkahártya a nemi hormonok hatására megvastagodik, és felkészül egy lehetséges terhesség befogadására. Ha nem alakul ki terhesség, csökken a hormonszint, emiatt a méh megvastagodott nyálkahártyája lelökődik. A folyamat során a nyálkahártya a hüvelyen keresztül, vérzés kíséretében havonta távozik.

 

Amikor méhnyálkahártya (endometriális) szövet kerül a méhen kívülre, akkor – hasonlóan a méhben található hormonérzékeny nyálkahártyához – havonta megvastagodik. Mivel azonban ez a kóros helyen lévő nyálkahártya nem tud a szervezetből távozni, felszaporodik a zárt testüregekben, és a környező szöveteket ingerli.

 

A szervezetben felgyülemlő endometriális szövet ciszták kialakulásához vezethet, amik a későbbiekben hegszövetet és összenövéseket eredményezhetnek, azaz a kismedencében található szervek falai összehegesedhetnek. Ez a folyamat fájdalmas, a tünetek erőssége különösen a menstruáció ideje alatt fokozódik, a hegek és összenövések pedig meddőséghez vezethetnek.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló