2024. július 23., Lenke

Mindenki ügye

#felvételi #érettségi #egyetem #felsőoktatás

Nem lesz kötelező az emelt szintű érettségi a felsőoktatási felvételin

Székely Zoárd 2022.08.30. 08:04

A kormány emellett a minimumponthatárt is eltörölné.

 

Szeptember 30-ig kell döntenie az egyetemeknek a felsőoktatási felvételi részletszabályairól, a kormány szeptember első felében fogadja el a szükséges módosításokat. Az új változások szerint nem lesz kötelező elvárás az emelt szintű érettségi, az ötödik érettségi tárgyról az egyetemek dönthetnek, és eltörlik a minimumponthatárt – olvasható Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár augusztus 19-én az egyetemek rektorainak küldött levelében, ami a Telex birtokába jutott.

 

A levélből kiderült, mire adhatják az egyetemek a plusz 100 pontjukat. Mint írják, július végén derült ki, hogy a kormány jelentősen átalakítja a felsőoktatási felvételi rendszert, a módosítások 2024 szeptemberétől lépnek életbe. Hankó leveléből az derül ki, hogy igaz 2024 szeptemberétől lesz hatályos a módosítás, de annak részletszabályait az egyetemeknek idén szeptember 30-ig kell kidolgozniuk.

Az intézmények eddig azt dönthették el a felsőoktatásért felelős miniszterrel együtt, melyik tantárgyból várnak el emelt szintű érettségit. 2024-től arról is dönthetnek, hogy kell-e egyáltalán emelt szintű érettségit tennie a hozzájuk jelentkező diákoknak.

Az új szabályozás szerint az egyetemek nem csak a hatáskörükbe tartozó 100 pontról dönthetnek majd, hanem nagyobb beleszólásuk lesz a tanulmányi pontok meghatározásába is. A tanulmányi pontokat most a jelentkező 9–12. évfolyamos középiskolai osztályzatai, és az érettségi bizonyítványban szereplő vizsgatárgyak százalékos eredményei adják.

 

Hasonlóan a feltételek enyhítését jelenti a minimumponthatár eltörlése. Eddig legalább 280 pont kellett ahhoz, hogy valaki bármilyen felsőoktatási szakra bekerüljön. Mostantól nem lesz ilyen központi minimális elvárás, tehát elméletben azok is mehetnek egyetemre, akik nem érik el ezt a pontszámot. De az egyetemek maguk is meghatározhatnak szakonként minimumpontszámot.

 

 

Címlapfotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló