2023. március 29., Auguszta

Mindenki ügye

#maruzsa zoltán #iskola

Nem kötelező iskolába küldeni a gyereket hétfőtől, de ha túl sok a hiányzás, osztályozó vizsga jön

ugytudjuk.hu 2021.04.15. 14:49

„Tegnap az óvodákban a gyerekek 11%-a volt bent, a nyitástól azt várjuk, hogy az eddigi összevont csoportok helyett újra visszaálljanak a korábbi csoportok"

– mondta Maruzsa Zoltán oktatásügyi államtitkár az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

 

Hangsúlyozta, hogy az óvodában a részvétel nem kötelező, aki meg tudja oldani, az az intézményvezetővel egyeztetve otthon tarthatja a gyermekét.

„Arra számítunk, hogy az első időszakban a gyermekek fele-kétharmada megy majd óvodába, aztán ez fokozatosan növekszik"

– tette hozzá.

 

Az államtitkár megismételte, hogy április 19-től kezdődik a jelenléti oktatás az óvodák és az iskolák alsó évfolyamaiban, május 10-től pedig a felső tagozatosok számára is véget ér a digitális oktatás.

 

Elmondása szerint javulnak a járványügyi adatok, egyre több a beoltott, ezért készen állnak a nyitásra. A regisztrált pedagógusok beoltása lényegében lezárult, a bölcsődei dolgozókkal együtt eddig több mint 200 ezer fő kapta meg az oltást.

 

Maruzsa kiemelte, hogy az alsósok esetében kisebb a kockázat, mert nincs szaktanári rendszer, valamint kisebb a fogékonyság a fertőzésre ebben az életkorban. Továbbá alsóban a digitális oktatás a legkevésbé hatékony.

 

Az óvodák és az iskolák a tanévkezdéstől márciusig látott rendhez térnek vissza, továbbra is kötelező lesz a fertőtlenítés és a lázmérés.

„A kormány képviseletében tegnap tárgyaltam a Nemzeti Pedagóguskarral és a pedagógus szakszervezettel, akik üdvözölték a döntéseket"

– emelte ki az államtitkár.

maruzsa zoltán mti

Maruzsa hangsúlyozta, ha valaki nem akarja, hogy a gyereke iskolába menjen, az iskolavezetők engedélyével erre is van lehetőség, amit biztosítanak a jogszabályok.

„Duplamunka nem várható el a tanároktól, nem lesz olyan, hogy a jelenléti oktatás után egy pedagógus megtartja majd online is az órát"

– hangsúlyozta Maruzsa.

 

Azt azonban hozzátette, hogy aki több mint 250 órát hiányzik, annak osztályozóvizsgát kell tennie, ami a sikeres tanév feltétele. A tanárok a tanulmányi rendszerben kiadják majd a feladatokat, amiket a szülők segítségével otthon feldolgozhatnak a távolmaradó gyerekek, a hiányzást viszont igazolt hiányzásként kell elismertetni.

 

via ugytudjuk.hu

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló