2021. október 22., Előd

Mindenki ügye

#koronavírus #egészségügy #béremelés #ápoló

Nem hozzák előre az ápolók béremelését

Nagy Donát 2021.07.01. 10:48

Az EMMI szerint már nagyon sokszor megköszönték a munkájukat, szóval nyugi legyen.

Fityiszt mutatott a Semmelweis nap előtt a minisztérium az egészségügyi szakdolgozóknak, írja a Népszava. Történt ugyanis, hogy egy nappal a július elsejei ágazati ünnep előtt válaszolt a szaktárca a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) korábbi levelére.

A kamara még márciusban kérte, hogy hogy hozzák előre a jövő év január elsejétől esedékes 21 százalékos (már odaígért) béremelésüket július elsejére.

A cikk szerint emellett azt is kérték, hogy a következő két évben arányosítsák a juttatásaikat az időközben jelentősen megnövelt orvosi bérekhez.

DROTI20210612006
Fotó: MTI

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az elutasító válaszlevélban összefoglalta, hogy kormányzat már mi mindent tett az érintettekért. 

Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár szerint például 2019 és 2021 között 72 százalékkal emelték a béreket, valamint kiemelte, hogy

milyen sokféle módon és hányszor köszönték meg az érintetteknek a járvány alatt végzett áldozatos munkájukat.

A lap szerint ez a köszönőleveleken kívül az idei 10 nap pótszabadságot, és a tavalyi egyszeri bruttó 500 ezer forintot jelenti. Az államtitkár azt írta, hogy a következő béremelés időpontja 2022. január elseje marad, ezt nem akarják előbbre hozni.

Ebben a szituációban inkább ne jött volna válasz, nem ezt vártuk

– kommentálta a tárca levelét Balogh Zoltán, a MESZK elnöke arra utalva, hogy az egyre növekvő elégedetlenség miatt éppen demonstrációra készülnek: a szervezet minap hozta nyilvánosságra azt az országos felmérését, melyben a válaszoló tagok nagy többsége felhatalmazta a MESZK-et egy országos demonstráció megszervezésére.


A Népszavának Balogh azt mondta, hogy Ausztriában, vagy a skandináv országokban, szinte mindenhol most intézkedési csomagokat állítanak össze annak érdekében, hogy a járvány következő ciklusaiban is legyen elég szakdolgozó a betegágyak mellett, nálunk azonban semmi sem történik.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló