2021. május 6., Ivett Frida

Mindenki ügye

Nem csak Egert fosztaná ki az iparűzési adó elvonása az LMP szerint

EÜ/Úgytudjuk 2020.11.27. 12:03

Ungár Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a szintén ellenzéki vezetésű Szombathelyet már eddig is keményen megsarcolta a kormány. Fideszes politikus szavait idézte a kormánypárt cinizmusára utalva.

 

"Minden önkormányzatnak joga van a vagyonához, jövedelméhez, és minden önkormányzatnak joga van a törvényes ellenálláshoz, ha a központi állam a létét fenyegeti" - idézte Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője a fideszes Kósa Lajos 2009-es szavait a szombathelyi Fő téren tartott sajtótájékoztatón az önkormányzatokat ért súlyos elvonások kapcsán - írta az Úgyudjuk.

 

Ungár emlékeztetett: a gépjárműadó elvétele 285 millió forint, a parkolási díj elvesztése 250 millió, a szolidaritási adó pedig 2,7 milliárd terhet jelent Szombathely városának. Hozzátette: a gazdaság visszaesése miatt a várost az iparűzési adóbevételek csökkenése is sújtja.

 

A képviselő emlékeztetett a fideszes Hende Csaba kijelentésére is, aki korábban "mogyorónak" nevezte azt az összeget, ami a várost sújtja. Ungár szerint ugyanakkor minden ott élő lakost érint az, hogy milyen anyagi helyzetben van egy önkormányzat.

 

"Ha valaki az önkormányzatoktól vesz el pénzt, az az ott élő emberektől vesz el pénzt"

 

- mondta az országgyűlési képviselője, aki kitért Parragh László kijelentésére is. Mint ahogy arról beszámoltunk, a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint az idei és a következő évre is el kéne engedni az iparűzési adót. Az ötlet érthető módon még a kormánypárti önkormányzatok között sem aratott osztatlan sikert.

 

 

Ungár Péter szerint a fideszes politikusok azóta sem cáfolták érdemben Parragh kijelentését, hozzátette:

 

"Ez Szombathely kifosztását jelentené és egy csődközeli állapotot"

 

Dermesztőnek és érthetetlennek nevezte azt, hogy miközben Székesfehérvár vagy Győr fideszes vezetése felszólalt a terv ellen, a szombathelyi fideszes politikusok hallgatnak. Úgy vélte: meg kéne mutatniuk, hogy mi számukra a fontosabb: hogy a Fidesz érdekeit képviseljék, vagy kiálljanak a város mellett.

 

(Ungár Péter a lapunkat is birtokló kiadó résztulajdonosa.)

Teljesen kivéreztetné Egert és a többi önkormányzatot, minden adóbevételt elvenne tőlük az Iparkamara elnöke

Parragh László két évre függesztené fel az iparűzési adó fizetését a vállalkozásoknak, sőt, lényegében az összes helyi adót befagyasztaná. A kamarai hozzájárulást viszont továbbra is fizetni kell. A mikro-, kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban az iparűzési adó (ipa) teljes elengedésére tesz javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2020-ra és 2021-re, ágazattól és árbevételtől függetlenül - hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Parragh László, az MKIK elnöke.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló