2024. július 23., Lenke

Mindenki ügye

#sztrájk #pénz #tanár

Néhány órát sztrájkolt egy budapesti tanár, három napi bérét vonták le tőle

Nagy Donát 2022.04.06. 07:00

Vastagon fogott a ceruza több munkáltatónál is.

Már nagyjából száz panasz érkezett a PDSZ-hez a sztrájk miatt levont bérek miatt, írja az RTL.

 

Volt olyan tanár, akinek 50-60 ezer forinttal kevesebb fizetése érkezett április elején annak ellenére, hogy csupán pár órát sztrájkolt

– mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője. Nagy Erzsébet azt mondja, ha kell, egyenként kérik számon a munkáltatókat az ügyben. 

 

Egy, az RTL Híradónak nyilatkozó fővárosi tanártól néhány óra sztrájk miatt 36 ezer forintot vontak le.

Eredetileg 4 napon szerettem volna sztrájkolni, ebből egyik nap sem teljesen. Tehát nem a teljes munkaidőmben, hanem bizonyos kiválasztott órákban, mert én is figyeltem arra, hogy a tanulókat ne érje olyan kellemetlenség, hogy teljesen elmaradnak az óráik.

– mondta, de hiába jelezte előre a mindössze pár órás sztrájk igényét a munkáltatójának, 3 teljes napi bért vontak le tőle. A cikk szerint ő most jogi lépéseket fontolgat, mert az amúgy is alacsony béréből túl nagy összeg esett ki a tiltakozás miatt.

 

A lap megemlíti, hogy március 16-án kezdtek országos sztrájkba a pedagógusok – többek között a pedagógusbérek rendezéséért –, és egészen április elsejéig tartottak a tiltakozó akciók. A pedagógus-szakszervezetek végül felfüggesztették a sztrájkot az új kormány felállásáig.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától azt írták: a sztrájkban részt vevők esetében a havi munkabérhez arányosítva, a tényleges munkabeszüntetés mértékének megfelelően határozzák meg a levonás összegét. A PDSZ-nél viszont azt mondják, egyfolytában csörög a telefonjuk a munkáltatói visszaélések miatt.

Címlapképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló